Hopp til innhold

Farvel Falkenberg

Farvel Falkenberg er en oppvekst historie. Et ungdomsdrama om fem barndomsvenner i det lille kjedelig tettstedet Falkenberg. Filmen er mer en beskrivelse av en tilstand, enn fortellingen av en historie og langt fra noen actionfilm.

John Axel Erikson og Holger Eriksson
Foto: Kristian Bengtsson/Memfis films/Arthaus/Filmweb

Hør filmanmeldelsen her

Regidebutanten Jesper Ganslandt har filmet med skjelvende håndholdt kamera. Han viser oss guttenes egen fortelling om den siste sommeren sammen.

Halvdokumentarisk

Filmen balanserer mellom dokumentar og fiksjon. Hovedpersonene bruker sine egne navn og spiller seg selv. Eller rettere sagt er seg selv. For skuespillere er de ikke. Merkelig nok fungerer dette bra og virker ekte.

 

 

 

Holger og David
Foto: Fredrik Wenzel/Memfis films/Arthaus/Filmweb

Unge forvirrede menn på ny måte

I norsk film er unge forvirrede menn med problemer et velbrukt tema. Men Jesper Ganslandt tilfører noe nytt , noe intenst personlig som griper.
Filmen er en serie små tablåer ispedd video opptak fra barndommen. Langsomt blir vi kjent med kompisene.

Kompisgjeng

Den følsomme David som filosoferer over livet i dagboken og har bestemt seg for aldri å oppleve en vinter til i Falkenberg. Så er det Holger som aldri vil forlate hjemstedet, John, Jesper og Jørgen som er full av håpefulle forretningsideer.

Lite action

 

 

 

 

John Axek Eriksson og Jesper Ganslandt
Foto: Tommy Johansson/Memfis Film/Arthaus/Filmweb

 

Takten er langsom, atmosfæren vemodig og drømmende. Gutta gjør veldig lite. De spiller playstation, overser foreldrene, henger på gjerdet, plasker i sjøen – funderer over tilværelsen.

Ulmende

Foreldrene oppleves som gamle og statiske med slitne øyne. Barndommen og kameratskapet er det trygge, men fremtiden er usikker. Gjennom historien varsler musikken at noe fryktelig vil skje. Og det inntreffer selvfølgelig, men uten at vi får klare svar på hvorfor.

Kompiskjærlighet

”Farvel Falkenberg” handler altså om vennskap som grenser til kjærlighet mellom unge menn, og om frykten for voksenlivet. 

Fire øyne fra De Bellis

 

 

 

Jesper Ganslandt
Foto: Fredrik Wenzel/Memfis films/Arthaus/Filmweb

 

Klippingen er raffinert, men historien er enkel. Mye av innholdet skapes av stemninger og melankoli. Mange scener kan virke trege og tomme for mening. For et voksent publikum gjelder det å hente ut 20 åringen i seg selv og huske sårbarheten den gangen. Ellers kan filmen oppleves som likegyldig og kjedelig. ”Farvel Falkenberg” er laget på lavbudsjett og har fått stor oppmerksomhet og gode kritikker i Sverige. Jeg gir den terningkast 4.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)