NRK Meny
Normal

Fart, rytme & kicks

Vi kommer som noen gangstere i denne Cadillacen.
Ja! Og jenter! Vi kan plukke opp noen jenter…
Vet du hvor fort vi kjører nå?
Rundt 180, skulle jeg tro. Vi tar hele Iowa i morgen på dagtid,
og så hele Illinois på null komma null

Cadillac 1948
Foto: Wikipedia

Hør: Sokrates: Beat og jazz, del 4 26032011

Cadillac
Jack Kerouac var blant de første forfatterne som tok i bruk bilen som symbol, som ikon og virkemiddel i skjønnlitteratur. Etter hvert har mange fulgt etter. Kerouac og kompisen Neal Cassady fikk drømmejobben, gjengitt i «On the road:»
«Kjør Cadillacen til Chicago for meg gutter.»

Det blir starten på et kapittel om fart, rytme og kicks, med død og fordervelse som bakteppe. «Den praktfulle bilen fikk vinden til å stønne, den raste av sted så slettene rullet seg opp som papir, den slengte fra seg den hete asfalten med verdighet – det var en keiserlig kjerre. (…) Hva tenker du på, Pops? – Hah! Det samme som alltid: Jenter, jenter, jenter.» (På Kjøret s239)

Tom Sawyer og Huck Finn
De to hovedfigurene i «On the road» føyer seg inn i en litterær tradisjon, skriver Dagbladets Fredrik Wandrup i etterordet til «På Kjøret». «Disse to figurene, den forsiktige, men nysgjerrige Tom Sawyer-typen og den fandenivoldske, utemmede Huck Finn, bekrefter hverandre, er med på å gi hverandre en følelse av identitet. (For den saks skyld finner du det i forholdet mellom Edevard og August i Hamsuns landstrykertrilogi) (Wandrup i etterordet til «På kjøret», 1992)

«Dean kom fram til broen i 180 kilometer og nølte ikke et sekund. Han passerte de langsomme bilene, og i det han svingte til siden traff han nesten rekkverket på venstre side av broen, fortsatte rett frem mot skyggen av traileren som kom, uten å sette ned farten, skar brått over til høyre og bommet så vidt på trailerens venstre forhjul. Alt skjedde på to sekunder og etterlot seg ikke annet enn en støvsky i stedet for en fryktelig kjedekollisjon…»

«For helvete, Dean, jeg hopper over i baksetet. Jeg greier ikke dette lenger. Jeg orker ikke se på.»
«Hi hi hi hi, » fniste Dean i det han feide forbi en bil, skrenset i støvet og raste videre»(«På kjøret», s 241-3)

Dagmar Bumpers
«Hva tenker du på, Pops?» «Jenter, jenter, jenter» Cadillacen de to kjørte hadde støtfangere i dollarglis-klassen. På folkemunne het de « Dagmar bumpers » etter en fager tv-

Dagmar Bumpers
Foto: Wikipedia

vertinne i Broadway Open House Virginia Ruth Egnor . At den heseblesende ferden i Cadillac fra Denver til Chicago foregikk på 17 timer, hvilket betyr en gjennomsnittsfart på 110 kilometer i timen er på sitt livsfarlige vis en rekord.

Og i Chicago fulgte en replikkveksling som er talende for Beatgenerasjonen: Gutta har vaska seg på ungdomsherberget, parkert Caddyen og går ut på gata. Dean går inn på en kafeteria, klør seg på magen og suger opp inntrykk. Inn kommer en eldre negresse med noen boller og prøver å bomme smør. Hun fortalte en rar historie om hvorfor hun ikke hadde penger, fikk nei og gikk ut igjen..

«Hoi!» sa Neal. «La oss følge henne bort gata. La oss ta henne med bort til Cadillacen i smuget. La oss ha det litt gøy!» «Hoi, Sal, vi må sette i gang og ikke gi oss før vi er fremme.»
«Hvor vil du?»
«Jeg vet ikke, men vi må sette i gang.» («På kjøret» s 245)

Fra Youtube - stumfilm av beatgjengen på 9. gate / 3. Avenue - NY 1959

Musikken

Hvis du bruker Spotify kan du høre musikken i denne utgaven av Studio Sokrates her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify


1: Gator Tail pt 1 Cootie W og Gator Jackson, 1949
2: Cement Mixer, Putti-putti Slim Gaillard

Kulturstrøm

 • Et lite stykke av«Maud»

  Prosjektleder Jan Wanggaard i «Maud Returns Home» overleverte søndag formiddag en spissbolt fra «Maud» da teamet som har hentet «Maud» fra Canada besøkte Roald Amundsens hjem på Svartskog. Den ligger nå i hans arbeidsværelse.

  Gave til Roald Amundsens hjem
  Foto: Eivind Molde / NRK
 • Seier nei til Melgaards "dødshus"

  Ap, SV og MDG støttar Frp sitt forslag om å seie nei til bygging av kunstaren Bjarne Melgaard sitt såkalla dødshus ved Ekely i Oslo. Tomta skal i staden bli bevart som grønt friområde, skriv Aftenposten.

 • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

  Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.