NRK Meny
Normal

Farligst å fly i Norge

Siden andre verdenskrig har det omkommet flere folk i flyulykker her til lands enn i resten av landene i Norden tilsammen.

Widerøe-fly tar av
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Hør: Flyulykker

I fjor var det første året siden andre verdenskrig at ingen døde i en flyulykke i Norge. Likevel har det på de siste 62 årene omkommet flere folk i flyulykker her til lands, enn i resten av landene i Norden til sammen. 

- Vi er jo et fjelland

Direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon la frem tallene under luftfartskonferansen i Bodø på tirsdag.

I 24 ulykker her til lands har 477 personer dødd, mens det i resten av Norden har dødd 351 personer i 26 ulykker. Det er vår plassering i verden som gjør flyving i Norge vanskelig.

- Vi er jo et fjelland, og har en krevende topografi. Vi har utfordrende vær, en god del ising om vinteren og mye uvær og storm, sier Jon Sneltvedt, som er havariinnspektør i havarikommisjonen.

Har minimert risikoen

Men om du skal ut og reise snart og ble veldig engstelig nå, kan du bare ta det med ro. Pilot Aleksander Wasland kan fortelle at luftfarten i Norge har lært så mye av historien, at når du setter deg i et fly nå er det et titalls systemer som ivaretar sikkerheten din.

- Sjansen for en ulykke er minimal.

Vi har minimert risikoen i fly så mye at det er mye tryggere enn å kjøre bil, sier Wasland, som også er nestleder i pilotforeningen til Widerøe.

Norgesglasset NRK P1