Farlige ekteskap

Pakistanske foreldre som er fetter og kusine har hele 11 ganger så høy risiko for å få et barn med hjernesykdom enn foreldre som ikke er i slekt. Temaet er et stort tabu blant norskpakistanere.

Camilla Stoltenberg og Fakhra Salimi

Camilla Stoltenberg, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet i samtale med Fakhra Salimi, leder ved Mirasenteret

Foto: Dang Trinh / NRK

- Jeg er ikke overrasket over at tallet er så høyt, sier Camilla Stoltenberg. Hun er assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet og har forsket mye på konsekvensene av inngifte.

Den nye studien som viser at foreldre som er i slekt løper en høy risiko for å få barn med hjerneskade er gjort av overlege Øivind Juris Kanavin og professor Petter Strømme ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Vanlig med misdannelser

Camilla Stoltenberg som har jobbet med problemstillingen i mange år sier de nye tallene er svært interessante.

- Vi vet at det er en stor helserisiko når foreldrene er i slekt. Særlig dødfødsler og medfødte misdannelser er vanlig, forteller Stoltenberg.

Forskerne vet lite om sykdom seinere i livet for barn av foreldre som er fetter og kusine. - Men det er all grunn til å tro at dette er en risikofaktor som henger ved hele livet, sier Camilla Stoltenberg.

Mye tyder på at antall norskpakistanere som gifter seg med søskenbarn stadig blir færre. Beregninger blant annet fra Statisitisk sentralbyrå viser at hos etterkommere er det ca 35 prosent som finner ektefelle i familien.

Ser barna lide

- Pakistanere har i mange år bortforklart fenomenet, sier Fakhra Salimi, leder ved Mirasenteret, Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner.

- Det har blitt sagt at det er guds verk om et barn er født med misdannelser.

Men bevisstheten om farene blir stadig større. Fakhra Salimi mener nøkkelen er å få kvinner til å forstå risikoen de løper.

- Det er kvinnen som bærer konsekvensen. Det er ofte de som har omsorgsrollen og ser at barna lider.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13.30 på P2

Kulturstrøm

 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter kanalen. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP
 • Pris til Hamar-fotograf

  Hamar-fotograf Arnfinn Johnsen er kåret til «Årets fotograf» i Oslo Fotograflaugs laugskonkurranse. Han har vunnet prisen innen klassen for klassiske portretter, og premien er et kamera i helstøpt bronse, melder Hamar Arbeiderblad. Flere av hans fotografier av idrettsstjerner er utstilt i Vikingskipet i Hamar og Norges Olympiske Museum i Lillehammer.

  Senja- og Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen
  Foto: Arild Moe / NRK