NRK Meny
Normal

Farlig tidlig vår

For ti år siden kunne ikke palmen Pamela ha overlevd i Norge. Men en rekord-varm januar i Oslo får selv palmer til å vokse og gro.

Palmen Pamela
Foto: Botanisk hage

Hør:  Tidlig vår

Når kastanjene blomstrer i januar, er det noe som er galt. I Oslo har det vært den tredje varmeste januaren som er målt, med en snittemperatur på 0,9 grader. Og januar har også vært varm i resten av Norge.

En følge av klimaendringer

- Hele landet kommer til å ha en middeltemperatur som ligger godt over det normale, sier Stein Kristiansen ved Metereologisk Institutt.

Han knytter dette opp mot klimaendringene, og sier at den varme vinteren er en trend som vi har sett siden slutten av åttitallet.

Palmeklima i Norge

- Trollhasselen blomstrer en til to måneder tidligere enn det den skal, forteller Kathrine Strøm. Hun sier også at rakler har begynt å komme på trærne, og til og med hestekastanjen har så vidt begynt å blomstre.

Hun forteller at det er mer liv i januar i Botanisk Hage nå enn det var for ti år siden. Denne tidlige blomstringen har hun et dobbelt forhold til.

Ligner Danmark

- På den ene side kan vi nå få planter til å leve i Oslo som vi ikke kunne før, sier hun, og viser fram planten kinesisk vindmøllepalme.

- Men samtidig er det slik at hvis vi får denne palmen til å overleve, betyr det at Oslo har et klima som er likere Danmark sitt. Det skremmer meg, sukker Strøm. 

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP