Hopp til innhold

Fikk statsstøtte til Kongo-film

«Hodejegerne»-produsent har fått 150 000 for utvikling av manus til filmen «Et mord i Kongo». Dødsfallet til Tjostolv Moland setter ingen stopper for planene.

Moland French

BLIR FILM: Norsk filminstitutt har bevilget 150 000 kroner til utvikling av manus til film om Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland.

Foto: STRINGER / Afp

NRK har tidlige omtalt at «Hodejegerne»-produsenten Asle Vatn har søkt om pengestøtte til utvikling av manus til en film om Joshua French og Tjostolv Moland. Sistnevnte ble funnet død på cellen sin i Kongo natt til 18. august i år.

Filmen baserer seg på Morten A. Strøknes' bok «Et mord i Kongo» og har fått samme navn. Manus utvikles sammen med forfatter Nikolaj Frobenius.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Fikk pengestøtte

NRK.no kan nå fortelle at Vatn har mottatt 150 000 kroner i pengestøtte fra Norsk filminstitutt.

NRK har også sett dokumenter som viser at han har søkt om ytterligere bistand.

Gjennom sitt produksjonsselskap Friland Produksjon AS, søkte Vatn i juni om nye 225 000 kroner til utvikling av manuset. Den siste søknaden er ikke ferdigbehandlet ennå og Molands dødsfall setter ingen stopper for filmplanene.

Produsentene Asle Vatn (t.v.) og Christian Fredrik Martin (t.h.) fra Friland film

INGEN FRYKT: Produsent Asle Vatn planlegger å vise hvordan Tjostolv Moland døde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Når en så alvorlig ting skjer, er vi nødt til å se på materialet vårt. Filmen baserer seg på virkelige hendelser og en slik hendelse vil åpenbart påvirke vår fortelling, uten at jeg kan gå mer detaljert inn på dette, sier Vatn til NRK.no.

– Alvorlig hendelse

Han bekrefter også statsstøtten til filmprosjektet og at det er søkt om ytterligere 225 000. Etter dødsfallet til Moland, må filmmanuset endres.

– Planen er å være ferdig med manus til jul. Vi har en del ting å tenke over hvordan skal gjøres. Som sagt er det en alvorlig hendelse og det er mange hensyn å ta, sier Vatn.

– Kommer dere til å vise selve dødsfallet?

– Det er noe vi vurderer, men det er for tidlig å si noe om ennå. Det er mange hensyn å ta og det er viktig for oss at det fremstår som en relevant del av fortellingen. De fleste i Norge er jo uansett kjent med historien til Moland, men dette er altså noe vi tenker på, sier Vatn.

Ingen frykt

Et mord i Kongo

PÅ LERRET: Filmen «Et mord i Kongo» baserer seg på boken med samme navn, skrevet av Morten A. Strøknes.

Foto: Trond Torstensen/Gyldendal

– Skjønner du hvor kontroversielt det vil være å vise dødsfallet?

– Det er selvfølgelig noe vi har tenkt mye på, men å agere etter frykt for at ting er kontroversielt, er for oss en uaktuell problemstilling.

– Er de involverte familiene informert om disse planene?

– Vi har i liten grad vært i kontakt med familiene, men de er representert ved en advokat som vi har hatt kontakt med.

– Vet du hvordan Moland døde?

– Jeg har ingen formening om det og ingen kunnskap utover det som er kommet frem i media, sier Vatn og legger til:

– Vi kommer ikke til å gå mer inn i årsaken før vi har en mer avklart posisjon til de faktiske omstendighetene. Dette er noe av forklaringen på at vi har en avventende holdning til det hele.

Offentlig dødsårsak

Forsvarer for Joshua French, Hans Marius Graasvold, har hatt jevnlig dialog med filmprodusenten og er innforstått med planene om å vise Molands dødsfall.

– Guttene har vært innforstått med at det blir film om dem. Vi har ikke problemer med det. Produsenten har fortalt om deres planer og vi er blitt lovet at nødvendige hensyn skal tas, sier Graasvold.

– Det har vært en offentlighet rundt dødsårsaken. Det som er viktig for oss er at filmen blir laget på en respektfull måte overfor Moland og hans familie, sier Graasvold til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober