NRK Meny
Normal

Fare for NRK-streik under Fotball-VM

LO Stat har har levert streikevarsel for 781 NRK-ansatte. Blir ikke partene enige innen midnatt mandag, kan NRKs VM-sendinger bli rammet.

NRK Marienlyst

STREIKEFARE: LO Stat har ikke blitt enige i årets lønnsoppgjør. Fører ikke meklingen frem, blir det streik fra tirsdag neste uke.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

Lise Olsen

TRUER MED STREIK UNDER VM: Forhandlingsleder Lise Olsen vil ikke si konkret hvordan en NRK-streik vil ramme, men spiller ballen over til NRK.

Foto: Pål Andreassen / LO Stat
Tommy Hansen

TROR PÅ LØSNING: NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen vil ikke si noe om hvilke konkrete konsekvenser en streik kan få.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

I midten av mai ble det brudd mellom LO Stat og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter i lønnsforhandlingene for NRK.

Les: Slik skal NRK og TV 2 vise fotball-VM

Torsdag leverte LO Stat såkalt plassfratredelse, eller streikevarsel for alle sine 728 NRK-ansatte organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og 53 medlemmer av Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

Meklingen skal gjennomføres 16. juni, og finner ikke Riksmekleren en løsning, blir det streik fra tirsdag 17. juni.

Les også: Enighet i journalistforhandlingene

Vil ha bedre betalt for ulempe

– Det blir en utfordrende mekling, men vi går inn i den med ønske om å finne en løsning. Samtidig må vi også forberede oss på at det kan bli konflikt, sier Lise Olsen, forhandlingsleder i LO Stat, i en pressemelding torsdag ettermiddag.

NTLs hovedkrav i årets oppgjør har vært et bedre oppgjør for lavtlønte, mer forutsigbar arbeidstid og bedre kompensasjon for ulempe.

– Det er veldig stor belastning på en del av dem som jobber innenfor produksjon. Våre medlemmer ønsker mer forutsigbarhet og bedre kompensasjon for ulempe, sier Olsen.

Norsk Tjenestemannslags medlemmer omfatter fotografer og teknikere som trengs for å avvikle VM-sendingene, og en eventuell streik kan dermed ramme fotballfesten.

– Vi registrerer at det er VM nå, og ser at en streik vil kunne ramme avviklingen av VM, men NRK må svare på hvordan streiken vil ramme sendingene konkret, sier Olsen.

Frykter KORK-flukt

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen ønsker på sin side ikke å si noe om hva slags konsekvenser en streik kan få for NRK.

– Nå har vi fokus på å gå inn i meklingen og forsøke å bli enige der. Utgangspunktet vårt er at vi skal bli enige, sier han.

LO Stat forhandler også for musikerne i Kringkastingsorkestert (Kork), som er organisert i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

Musikerne i Kork frykter nå at de vil bli hengende ytterligere etter lønnsutviklingen blant musikerne, og at NRK vil tape rekrutteringskampen.

– Det ville være synd for KORK, som er Norges eget orkester. De bør ha et lønnsnivå på nivå med yrkesgruppen for øvrig, sier Olsen.

Les også: – Håper å gi folk fotballopplevelser for livet