Hopp til innhold

Far var nazist

Bjørn Westlie kan ikke tilgi faren at han var SS-soldat under krigen. Men han har forsonet seg med det.

Bjørn Westlie og faren Petter Westlie

- Jeg ventet på at vi skulle komme nærmere hverandre, sier Petter Westlie om de vanskelige åra da han og sønnen Bjørn ikke snakket sammen. Han fortalte sin historie på kassetter som han ga til sønnen.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Petter Westlie kjempet på Hitlers side under krigen. Som soldat i den tyske hæren har han sannsynligvis vært med på å drepe uskyldige mennesker, ifølge sønnen Bjørn Westlie. Derfor kuttet Bjørn all kontakt med opphavet.

- Jeg klarte ikke å akseptere at min far var på tysk side.

Tausheten mellom de to varte i flere år. Nå Westlie har skrevet boka "Fars krig", i et forsøk på å forstå farens valg.

Les også: Westlie vant Bragepris

Hvordan kunne jeg?

Migrapolis møter de to på bosenteret på Eidsvoll som nå er Petter Westlies hjem.

Bjørn og Petter Westlie

Nå har far og sønn Westlie funnet tilbake til hverandre igjen, etter mange år uten kontakt.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

- Det var tungt da han ikke tok kontakt, sier den Petter Westlie. Jeg bare ventet på at vi skulle komme nærmere hverandre.

Angrer du på det du gjorde under krigen?

Det klart at i ettertid kan jeg tenke, herregud, hvordan kunne jeg finne på det? Det var alt for stort for en guttunge på 22 år.

- Jeg kan ikke tilgi, sier Bjørn Westlie. Det vil være det samme som å si at det er greit at han var SS-soldat under krigen og det kan jeg ikke. Men jeg aksepterer at det er slik.

Se Migrapolis på NRK1 onsdag kl 22.30 eller på NRK2 torsdag kl 19.00

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon