Normal

Familie får utlevert stjålet kunstverk fra Henie Onstad

Matisse-maleriet ble stjålet av nazistene under andre verdenskrig. Nå leverer Henie Onstad Kunstsenter det verdifulle bildet tilbake til familien.

Tilbakelevering av Matisse-bilde

LYKKELIG GJENFORENING: Henie Onstad Kunstsenter kunngjorde i dag at Henri Matisses «Blå kjole i okergul lenestol» fra 1937 leveres tilbake til familien. Her styreleder Halvor Stenstadvold med representant for Rosenberg-familien Christopher A. Marinello.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Pressekonferanse Henie Onstad

BEKREFTET OVERLEVERING: Fra venstre: Advokat Kyrre Eggen, styreleder Halvor Stenstadvold, familierepresentant Christopher A. Marinello og Henie Onstad-direktør Tone Hansen på fredagens pressekonferanse.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Matisse-maleriet «Blå kjole i okergul lenestol» har vært i Henie Onstad kunstsenters eie siden 1961.

Som NRK skrev tidligere i dag, må maleriet nå tilbakeføres til etterkommerne av opprinnelige eieren. Det ble senere bekreftet av ledelsen ved kunstsenteret på en pressekonferanse.

– Henie Onstad Kunstsenters omfattende undersøkelse av saken har ført til den konklusjon at kravet er rettmessig. Dette har resultert i at HOKs styre har valgt å tilbakeføre bildet uten forbehold, sa styreleder Halvor Stenstadvold ved kunstsenteret til fremmøtt presse fredag.

Kunstverket er svært verdifullt, og anslås å ha en verdi på rundt 100 millioner norske kroner.

Nazistene stjal bildet, som originalt heter «Robe bleue dans un fauteuil ocre», fra Rosenberg-familien ved invasjonen av Frankrike under andre verdenskrig. Da bildet ble kjøpt av Niels Onstad, var han uvitende om den dramatiske historien.

Henie Onstad Kunstsenter ble kontaktet av Art Loss Register i 2012, og gjort oppmerksomme på at Rosenberg-familien ønsket å få tilbake bildet.

– Utfordrende for Henie Onstad

Henie Onstad Kunstsenter påpeker at det har vært en krevende prosess.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse å ta. Men basert på de fakta og de beviser vi kunne finne, er dette en riktig avgjørelse å ta, sier Tone Hansen til NRK.

Kunstsenteret er det første i Norge som har måttet tilbakeføre et kunstverk på grunnlag av at det ble stjålet under andre verdenskrig. De sier at de er fornøyd med hvordan prosessen har blitt håndtert.

– Vi har vært opptatt av å gjøre det riktige i denne situasjonen, og har derfor brukt tid på å gjennomgå alle arkiver og beviser, sier Hansen.

Direktøren påpeker at Matisse-bildet har stor betydning for Henie Onstad.

– Bildet har fulgt museet fra starten og har selvsagt vært viktig for oss. Det er en trist dag for oss å oppgi et bilde som er så sentralt i vår samling. Samtidig begynner det en ny æra. Vi kommer til å gjøre en rekke prosjekter som knytter seg til eierhistorikk og maleriers spesielle historier. Vi bruker dette til en anledning til å tenke fremover, og til å gjøre et formidlingsarbeid som knytter seg til dette, sier Hansen.

– Et smertelig tap

Norsk kunsthistoriker Audun Eckhoff forteller at det er et betydelig verk av Matisse som nå går ut av norsk samling.

– Det er et smertelig tap for norske kunstsamlinger, men det er et tap vi må godta ut fra historiske forhold, sier Echoff.

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes er enig med Eckhoff i at tilbakeføringen av Matisse-bildet er et tap for Norge.

– «Blå kjole i okergul lenestol» er et av de mest verdifulle maleriene vi har i Norge. Det er et stort tap både for Henie Onstad og for Norge at det nå går ut av landet, sier Moxnes.

Kulturstrøm

 • Kan få 30 år i fengsel

  Komikeren Bill Cosby risikerer 30 års fengsel for i alt tre tilfeller av seksuell trakassering, melder CNN. Den nå 81 år gamle amerikanske tv-stjernen slo gjennom med The Cosby Show i USA på 1980-tallet.

  US-JURY-DELIBERATIONS-CONTINUE-IN-RETRIAL-OF-BILL-COSBY
  Foto: Mark Makela / AFP
 • Øivind Johannessen er død

  Hele Norges «Raymon» - Øivind Johannessen - er død, 67 år gammel. Det melder Demokraten. Sammen med lokale artister var han i full gang med å gjennomføre nye show utover høsten 2018. Øivind Johannessen mottok for en del år tilbake Leif Justers ærespris.

  Øivind Johannessen
  Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK
 • Wenche Foss' ærespris delt ut

  Skuespilleren Pia Tjelta og paraplyorganisasjonen Rådet for psykisk helse er tildelt Wenche Foss' ærespris for 2018. Prisen er på 100.000 kroner og ble delt ut i Gamle Logen i Oslo søndag kveld. I år deles prisen ut for 9. gang.