Hopp til innhold

Får terrorkritikk for filmplakat

En filmplakat for filmen «Teenage Mutant Ninja Turtles» ga for sterke assosiasjoner til terroraksjonene i USA 11. september 2001.

Teenage Mutant Ninja Turtles

Filmen «Teenage Mutant Ninja Turtles» har premiere i Australia 11. september, og flere reagerte på filmplakaten som ble brukt (se bilde lengre ned).

Foto: United International Pictures

En av filmplakatene for den kommende filmen «Teenage Mutant Ninja Turtles» har skapt oppstuss i Australia.

Plakaten viser fire muterte reptilkrigere som hopper ned fra en eksploderende skyskraper. Samtidig er premieredatoen for filmen satt til 11. september i Australia.

Laster Twitter-innhold

Mente ikke å støte noen

Denne kombinasjonen skapte ubehagelige assosiasjoner, og den australske filmdistributøren ble tvunget til å be om unnskyldning, skriver Reuters.

– Vi beklager dypt å ha valgt akkurat denne plakaten fra materialet for markedsføring da vi promoterte filmpremieren 11. september. Å kombinere det bildet og den datoen var en stor feil, og vi mente ikke å støte noen, skriver de i en e-post til nyhetsbyrået.

Uheldige sammentreff

Dette er slett ikke det eneste tilfellet av uheldige kulturelle referanser til terrorangrepene for 13 år siden. Hip hop-gruppa The Coup lagde i 2011 et omslag til plata «Party Music», hvor de poserer foran et eksploderende World Trade Center. Omslaget ble laget tre måneder før terrorangrepene.

Også den norske artisten Safariari måtte finne et nytt navn på sin debutplate «Save New York», som ble utgitt dagen før angrepene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober