Hopp til innhold

Får pris for å be muslimske mødre våkne

Hun mener at muslimske mødre må våkne opp og engasjere seg på vegne av døtrene sine. Idag får Azra Gilani årets Harry Hole pris for sitt mot.

Azra Gilani

PRIS: Azra Gilani får Harry Hole-pris for sitt mot.

Foto: Privat

– Mammahjertet verker ved tanken på at unge jenter blir drapstruet av egne foreldre, fordi jentene har kjærester eller ikke er jomfruer når de gifter seg, skrev Azra Gilani i kronikk i Aftenposten.

Selv er hun firebarnsmor og har bodd i Norge i 45 år. Da hun skrev kronikken var det første gang hun ytret seg offentlig. I dag får hun Harry Hole prisen for sitt mot og sitt engasjement for at pakistanske barn i Norge. Hun er syk og kunne ikke komme til Schrøder Kafe for å motta prisen.

67-åringen er muslim selv, kommer opprinnelig fra Pakistan og er mor til tre jenter og en gutt. Det var en av døtrene hennes som tok imot prisen som også går under navnet «Ålreite-prisene».

Jo Nesbøs pris

Harry Hole-prisene er på en million norske kroner og baserer seg på inntekter fra flere av Jo Nesbøs suksessrike romaner.

Azra Gilani skrev kronikken «Muslimske mødre, nå må dere våkne» og satte i gang en debatt.

Selv var hun sjokkert over debatten som raste om jomfruhinnen til unge muslimske jenter og at jentene ble drapstruet av egne foreldre, hvis hinnen ikke var intakt. Hun er opprørt over at mange muslimske mødre er helt tause i debatten.

Hun skrev i kronikken sin at muslimske mødre må tørre å løfte blikket og forsvare sine døtre. Kronikken hennes skapte en debatt og ble delt mange ganger i sosiale medier.

Les kronikken her: Muslimske mødre, nå må dere våkne!

Ikke tenk nasjonalitet

Hun ga barna råd om å ikke tenke nasjonalitet i valget av ektefelle og være opptatt av å få en god utdannelse slik at de kan stå på egne bein.

– Jeg ignorerte pakistanske kvinner som snakket bekymringsfullt om sine døtre som var blitt «for norske». Jeg skjønte aldri helt hva de mente med dette. Vi bor i Norge, hvordan kan man unngå at barna blir norske og hvorfor assosieres det med noe negativt? spurte jeg. Barna våre er født i Norge, de er de facto norske, mener hun.

Prisbeløpet på en million kroner har hun bestemt skal gå til skolegang for syriske flyktninger.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)