Debutant får drømmestart på karrieren

Sykepleier og gartnerelev Ellen Fjestad får ingen dårlig start på forfatterkarrieren. Hun har nemlig fått 200 000 kroner for å skrive ferdig sin debutbok.

Ellen Fjestad

Romanen som Ellen Fjestad begynte å skrive for fire år siden har nå vunnet Schibsteds manuskonkurranse. Forlaget sier boken skilte seg klart ut blant 280 innsendte manus.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Med romanen Sammen skal vi holde himmelen vant 31 år gamle Ellen Fjestad fra Stange i Hedmark førstepremien på 200 000 kroner i Schibsteds manuskonkurranse for beste barne- og ungdomsbok.

Ungdomsroman om voldsom kjærlighet

Dette blir Fjestads første bok. Hun er utdannet sykepleier og går nå på gartnerskole. Hun har også gått på Barnebokinstituttets forfatterskole, og sier til NRK.no at planen hele tiden har vært å bli forfatter.

– Jeg har jobbet med forskjellige ting, men mye av det har vært for å ha noe å skrive om. Det var selvsagt ikke meningen å spionere på folk, men jeg ville få frem de historiene som jeg mener er viktig å fortelle, presiserer hun.

Sammen skal vi holde himmelen handler om den sytten år gamle jenta Luka, som gir sitt hjerte til musikeren Gard. Luka er billedkunststudent og miljøaktivist, og prøver å uttrykke sitt politiske budskap gjennom bildene sine.

Forfatteren sier selv at boken handler om «hvor mye man er villig til å gjøre for å vise at man hører sammen».

– Når du er utrolig forelsket i noen, gjør du hva som helst for å være sammen med den personen. Man kan virkelig gjøre ekstreme ting for å bevise sin kjærlighet, forklarer Fjestad.

– Signal på at vi mener alvor

Lindy Andersen

Redaksjonssjef Lindy Andersen.

Foto: Schibsted Forlag

Juryen skriver i sin begrunnelse at boken til Fjestad «er skrevet med et uvanlig og oppsiktsvekkende driv i språket» og at «forfatteren har tatt pulsen på en ny generasjon, ungdom født på nittitallet, i et språk som er deres eget».

200 000 kroner i førstepremie er en respektabel sum, selv for mange etablerte barne- og ungdomsforfattere. Stipendet inkluderer også tett redaktørhjelp i prosessen.

Lindy Andersen, redaksjonssjef i barne- og ungdomsavdelingen i Schibsted, sier at premien henger sammen med forlagets ønske om å satse på norske barne- og ungdomsbøker:

– Konkurransen var noe vi satte i gang i håp om å gjøre alle som skriver barne- og ungdomsbøker oppmerksomme på at vi vil høre fra dem. Dette er et signal på at vi mener alvor.

Vinneren mener også at den høye pengepremien har større symbolsk verdi:

– Det var konkurranser både for voksen- og barne- og ungdomslitteratur, og de delte ut like mye i premie til vinnerne. For meg viser dette at forlaget ser på disse to kategoriene som likeverdige, sier Fjestad.

– Spesiell og overraskende

Andersen, som også satt i juryen, mener Fjestad har et språk som har mye driv, samtidig som det er nært og poetisk.

– Hun har dessuten en rammefortelling som er spesiell og overraskende. Teksten er veldig godt tenkt og spennende å lese, og den handler om viktige ting, sier redaksjonssjefen.

I motsetning til juryen er ikke Ellen Fjestad helt komfortabel med å si at hun «har tatt pulsen på en ny generasjon».

– Det de mener er kanskje at jeg når frem til unge lesere. Hvis det stemmer, blir jeg veldig glad, men det får fremtiden vise, sier hun.

I tillegg til Fjestad, fikk også Erik Martenson, som til vanlig jobber i Eplehuset i Tromsø, juryens spesialpris på 50 000 kroner for science fiction-romanen Prometheus/Mark Hauser bok 1.

Ifølge Schibsted vil begge romanene etter planen bli utgitt i løpet av neste år.

Hør intervju med Ellen Fjestad og Lindy Andersen i Kulturnytt:

Kulturstrøm

 • Demi Lovato inn på topp

  Demi Lovatos nye album «Dance With The Devil … The Art Of Starting Over» går inn på førsteplassen på amerikanske Billboards albumliste. Også tilbake i 2009 toppet hun listen, da med albumet «Here We Go Again». Det nye albumet handler om 28-årige Lovatos vei tilbake etter at hun i 2018 var nær ved å dø av en overdose (NTB).

  Demi Lovato på scenen i mars 2021
  Foto: Rich Fury / AFP/NTB
 • Anker navnestrid til Høyesterett

  Olav Thon (97) anker striden om navnet på Hamar-restauranten Stortorvet Gjestegiveri til Høyesterett.
  Det skriver E24. Thon mener fortsatt at han har enerett på navnet og logoen fra den over 100 år gamle restauranten med samme navn i Oslo.