Hopp til innhold

Debutant får drømmestart på karrieren

Sykepleier og gartnerelev Ellen Fjestad får ingen dårlig start på forfatterkarrieren. Hun har nemlig fått 200 000 kroner for å skrive ferdig sin debutbok.

Ellen Fjestad

Romanen som Ellen Fjestad begynte å skrive for fire år siden har nå vunnet Schibsteds manuskonkurranse. Forlaget sier boken skilte seg klart ut blant 280 innsendte manus.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Med romanen Sammen skal vi holde himmelen vant 31 år gamle Ellen Fjestad fra Stange i Hedmark førstepremien på 200 000 kroner i Schibsteds manuskonkurranse for beste barne- og ungdomsbok.

Ungdomsroman om voldsom kjærlighet

Dette blir Fjestads første bok. Hun er utdannet sykepleier og går nå på gartnerskole. Hun har også gått på Barnebokinstituttets forfatterskole, og sier til NRK.no at planen hele tiden har vært å bli forfatter.

– Jeg har jobbet med forskjellige ting, men mye av det har vært for å ha noe å skrive om. Det var selvsagt ikke meningen å spionere på folk, men jeg ville få frem de historiene som jeg mener er viktig å fortelle, presiserer hun.

Sammen skal vi holde himmelen handler om den sytten år gamle jenta Luka, som gir sitt hjerte til musikeren Gard. Luka er billedkunststudent og miljøaktivist, og prøver å uttrykke sitt politiske budskap gjennom bildene sine.

Forfatteren sier selv at boken handler om «hvor mye man er villig til å gjøre for å vise at man hører sammen».

– Når du er utrolig forelsket i noen, gjør du hva som helst for å være sammen med den personen. Man kan virkelig gjøre ekstreme ting for å bevise sin kjærlighet, forklarer Fjestad.

– Signal på at vi mener alvor

Lindy Andersen

Redaksjonssjef Lindy Andersen.

Foto: Schibsted Forlag

Juryen skriver i sin begrunnelse at boken til Fjestad «er skrevet med et uvanlig og oppsiktsvekkende driv i språket» og at «forfatteren har tatt pulsen på en ny generasjon, ungdom født på nittitallet, i et språk som er deres eget».

200 000 kroner i førstepremie er en respektabel sum, selv for mange etablerte barne- og ungdomsforfattere. Stipendet inkluderer også tett redaktørhjelp i prosessen.

Lindy Andersen, redaksjonssjef i barne- og ungdomsavdelingen i Schibsted, sier at premien henger sammen med forlagets ønske om å satse på norske barne- og ungdomsbøker:

– Konkurransen var noe vi satte i gang i håp om å gjøre alle som skriver barne- og ungdomsbøker oppmerksomme på at vi vil høre fra dem. Dette er et signal på at vi mener alvor.

Vinneren mener også at den høye pengepremien har større symbolsk verdi:

– Det var konkurranser både for voksen- og barne- og ungdomslitteratur, og de delte ut like mye i premie til vinnerne. For meg viser dette at forlaget ser på disse to kategoriene som likeverdige, sier Fjestad.

– Spesiell og overraskende

Andersen, som også satt i juryen, mener Fjestad har et språk som har mye driv, samtidig som det er nært og poetisk.

– Hun har dessuten en rammefortelling som er spesiell og overraskende. Teksten er veldig godt tenkt og spennende å lese, og den handler om viktige ting, sier redaksjonssjefen.

I motsetning til juryen er ikke Ellen Fjestad helt komfortabel med å si at hun «har tatt pulsen på en ny generasjon».

– Det de mener er kanskje at jeg når frem til unge lesere. Hvis det stemmer, blir jeg veldig glad, men det får fremtiden vise, sier hun.

I tillegg til Fjestad, fikk også Erik Martenson, som til vanlig jobber i Eplehuset i Tromsø, juryens spesialpris på 50 000 kroner for science fiction-romanen Prometheus/Mark Hauser bok 1.

Ifølge Schibsted vil begge romanene etter planen bli utgitt i løpet av neste år.

Hør intervju med Ellen Fjestad og Lindy Andersen i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)