NRK Meny
Normal

Får Carl Ivar lampefeber?

Dirrende pekefinger og heftige avbrytelser. Hvordan bli en god debattleder? Hør Carl I. Hagen få råd fra Kari Sørbø og Oddvar Stenstrøm.

Carl I. Hagen
Foto: Iacob Christiansen Prebensen / NRK

Hør: Hagen leder TV-debatt

Fra å ha sittet i stolen og svart på alle spørsmålene, skal han være den som stiller spørsmål. FRP-politiker Carl Ivar Hagen skal i kveld lede sin første debatt på TV. Spørsmålet er om politikeren vil klare rollebyttet?

Råd fra Kari Sørbø

Kari Sørbø

Kari Sørbø er en vant debattleder i Her og Nå.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Carl Ivar kan jo TV, så jeg er ikke så bekymret for at han får lampefeber, men det er noe annet å stå der og styre dette i stedet for å bare sitte og svare.

Sørbø er prisvinnende journalist og programleder i Her og Nå på P1. Hun tror Carl Ivar må tenke på gode spørsmål som krever et svar fra politikerene. Ikke bare ”ja og nei- spørsmål”. Siden han er politiker og de aller fleste kjenner hans egne meninger må han være ekstra oppmerksom på å ikke la disse komme til overflaten.

- Hvis Carl I. Hagen begynner å si ”men er det ikke sånn, og er det ikke sånn” da blir det veldig kjedelig. Han må utfordre politikerene. En god debatt har temperatur.

Råd fra Oddvar Stenstrøm

Oddvar Stenstrøm

Oddvar Stenstrøm er kanskje mest kjent for å peke, men han er også god til å lede debatter.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Jeg tror Carl Ivar må lukke øynene og se for seg hvordan gangen i debatten kan komme til å bli. Er alle spørsmål stilt og besvart i løpet av 10 min. så står han jo der, med kanskje 30 minutter igjen å fylle. Det er marerittet.

Oddvar Stenstrøm er kjent debattleder i Holmgang på TV2, og har blitt kjent for å bruke pekefingeren aktivt.

- Jeg begynte å peke i kamera da jeg kom tilbake fra USA, men nå er det andre som kanskje bruker den mer enn meg.

Stenstrøm er spent på om politikeren klarer å formulere enkle spørsmål. Foruten å se i kamera anbefaler Oddvar at Carl Ivar kler seg pent.

- Jeg er så gammeldags at jeg tenker når jeg skal inn i stua til tusenvis av folk så må jeg i det minste ha kledd meg pent. Dette blir neppe et problem for Carl Ivar.

Norgesglasset NRK P1