Hopp til innhold

Får krukkesamling tilbake

Skriftsamler Martin Schøyen får tilbake 650 antikke krukker som han lånte til University College London for ti år siden.

Martin Schøyen

OMSTRIDT SAMLER: Martin Schøyen får tilbake samlingen med 650 antikke krukker.

Foto: Jon Hauge / Scanpix

 En hemmeligstemplet intern rapport fra universitetet antydet at krukkene var ulovlig utført fra Irak og heller burde overleveres politiet. Nå får Schøyen likevel krukkene tilbake.

Granskning

Siden 2004 har University College London nektet å utlevere krukkene de hadde lånt til forskning, etter at NRK Brennpunkt undersøkte opphavet til flere kunstskatter som er i Schøyens eie.

Universitetets egen granskningskommisjon som har vurdert samlingen, mente at krukkene kommer fra Irak, og at de ble ulovlig fjernet fra landet. Videre slo rapporten fast at siden fjerningen er et produkt av kriminelle handlinger, burde samlingen etter alle akseptable etiske standarder returneres til Irak når dette blir trygt.

Nå opplyser universitetet i London at det ikke foreligger bevis for påstandene fra granskningsutvalget. Derfor er krukkene nå levert tilbake. I følge Martin Schøyen selv er krukkene kjøpt på lovlig vis.

Skuffet

Arkeolog Christopher Prescott ved Universitetet i Oslo har lenge vært kritisk til måten Martin Schøyen har skaffet til veie deler av samlingen. Han er skuffet over at University College London har valgt å se bort fra sin egen granskning.

- Det er veldig merkelig at de har truffet det vedtaket de har gjort, sier han.

I følge Schøyen samlingens egen pressemelding, skal universitetet ha besluttet å gi krukkene tilbake til Schøyen fordi de ikke har fått noen krav om tilbakelevering fra Irak. Prescott sier University College London har hatt et vanskelig dillemma.

- Det har vært vesentlig intern strid mellom de som gjerne vil ha fri adgang å medvirke i forbindelse med plyndret materiale og de som holder en litt høyere etisk standard. De fleste store institusjoner som kommer i en slik situasjon, blir litt handlingslammet, fastslår han.

University College London har gjort det klart at de ikke ønsker å snakke med NRK om saken. Heller ikke Martin Schøyen eller representanter for samlingen har vært tilgjengelig for kommentar.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.