NRK Meny
Normal

Får 9 millioner til spillefilm-debut

Seks norske spillefilmprosjekter fikk torsdag produksjonsstøtte. Eskil Vogt får 9.000.000 kroner til sin første spillefilm.

Eskil Vogt

Eskil Vogt er moden for sin spillefilmdebut.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Norsk Filminstitutt offentliggjorde torsdag hvilke seks spillefilmprosjekter som får produksjonsstøtte etter konsulentvurdering.

Blant dem er Motlys AS og regissør Eskil Vogt som fikk tildelt 9.000.000 kroner til spillefilmen «Blind».

Det totale budsjettet ligger på 15 millioner kroner, og premieren vil finne sted i 2013.

– Vi har opptaksstart i august, og premieren er satt til høsten 2013, sier produsent Sigve Endresen til NRK.no.

Eskil Vogt har hatt suksess som manusforfatter og har hatt flere tette samarbeid med Joachim Trier som er regnet som avgjørende for både «Reprise» og «Oslo 31. august». Vogt har også regissert flere prisvinnende kortfilmer.

– Moden for spillefilmdebut

– «Blind» har potensial til å bli en dristig og utfordrende film som vil noe eget både i form og innhold. Som utdannet og prisbelønt regissør er Eskil Vogt nå moden for sin spillefilmdebut, sier spillefilmkonsulent Thomas Robsahm.

«Blind» handler om tre personer med tre historier som på et helt uventet vis å være én. Ingrid (30) har nylig blitt blind og har trukket seg tilbake i sin leilighet og sine tanker. Hun begynner å føle at mannen hennes er der på dagtid, at han har sneket seg inn og observerer henne i det skjulte.

Eline (30), en nyskilt mor, lyver for sin ti år gamle datter for å skjule sin ensomhet. Einar (40), en Morrissey-elskende einstøing, fyller sitt indre tomrom med et nyansert og sammensatt forhold til nettporno.

Mange kvinnelige hovedroller i 2013

Fem av de seks filmene som torsdag fikk støtte av Norsk filminstitutt har kvinnelig hovedrolle. «Blind» er en av dem. Hvem som får hovedrollen er ennå ikke klart, og Motlys vil ikke røpe hvem som er aktuelle kandidater.

De andre filmene med kvinner i hovedrollen er:

Jag etter vind (regi Rune Denstad Langlo), Teresa og hennes 8 minutter eldre bror (regi Geir Henning Hopland), 1001 gram (regi Bent Hamer) og A thousand times good night (regi Erik Poppe). Den sjette filmen, med mannlig hovedrolle, er Privatdetektiven (regi Bård Breien).

11,5 millioner til filmprosjekt i Trøndelag

Regissør Rune Denstad Langlo får 11,5 millioner til spillefilmen «Jag etter vind».

Filmen har et totalbudsjett på 20 millioner kroner, og premieren blir i 2013.

Filmen handler om Anna som har ikke sett familien sin på ti år. Når bestemoren dør reiser hun tilbake til hjemstedet for å passe på bestefaren. I uken frem mot begravelsen går ingenting som forventet og Anna tvinges til å ta stilling til hvordan hun lever livet sitt.

– Ideen til filmen kommer av noe jeg opplevde selv. Da min bestefar døde, reiste jeg til Fosen for å ta vare på min bestemor frem mot begravelsen, forteller Langlo til Adressa.

 • «Privatdetektiven» får 8.8 millioner.
 • «Teresa & hennes 8 minutter eldre bror» får 4.9 millioner.
 • «1001 gram »får 7.5 millioner.
 • «A Thousand Times Good Night »får 11.5 millioner.
 • «Jag etter vind» får 11.5 millioner.
 • «Blind» får ni millioner.

I tillegg til dette har fire filmer mottatt samproduksjonstilskudd, det vil si der hovedprodusenten er utenlandsk.

Under er en oversikt over filmene:

Langfilm med produksjonstilskudd etter konsulentvurdering

Jag etter vind

Motlys AS og regissør Rune Denstad Langlo er tildelt 11.500.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen Jag etter vind.

Regissør: Rune Denstad Langlo
Manuskript: Rune Denstad Langlo

Les mer om Jag etter vind

Privatdetektiven

Friland Produksjon AS og regissør Bård Breien er tildelt 8.800.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen Privatdetektiven.

Regissør: Bård Breien
Manuskript: Bård Breien og Eske Troelstrup

Les mer om Privatdetektiven

Teresa & hennes 8 minutter eldre bror

Paradox Rettigheter AS og regissør Geir Henning Hopland er tildelt 4.923.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen Teresa og hennes 8 minutter eldre bror.

Regissør: Geir Henning Hopland
Manuskript: Geir Henning Hopland

Les mer om Teresa & hennes 8 minutter eldre bror

Blind

Motlys AS og regissør Eskil Vogt er tildelt 9.000.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen Blind.

Regissør: Eskil Vogt
Manuskript: Eskil Vogt

Les mer om Blind

1001 gram

BulBul Film AS og regissør Bent Hamer er tildelt 7.500.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen 1001 gram.

Regissør: Bent Hamer
Manuskript: Bent Hamer

Les mer om 1001 gram

A Thousand Times Good Night

Paradox Rettigheter AS og regissør Erik Poppe er tildelt 11.500.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen A Thousand Times Good Night. Dette er en del av pakkefinanseringen til regissør Erik Poppe og produsent Finn Gjerdrum.

Regissør: Erik Poppe
Manuskript: Erik Poppe.

Les mer om A Thousand Times Good Night

Samproduksjoner

Gentlemen

Produksjonsselskapet 4 ½ Fiksjon AS får 2.000.000 kr i tilskudd til filmen Gentlemen, en samproduksjon av kinofilm med utenlandsk hovedprodusent.

Les mer om Gentlemen

Meg eier ingen

Produksjonsselskapet Maipo Film AS får 1.400.000 kr i tilskudd til filmen Meg eier ingen, den samproduksjon av kinofilm med utenlandsk hovedprodusent.

Les mer om Meg eier ingen

August Fools

Produksjonsselskapet Pomor Film AS får 1.200.000 kroner i tilskudd til filmen August Fools, en samproduksjon av kinofilm med utenlandsk hovedprodusent.

Les mer om August fools

Nordfjord

Produksjonsselskapet Merkur Filmproduksjon AS får 1.100.000 kr i tilskudd til filmen Nordfjord, en samproduksjon av kinofilm med utenlandsk hovedprodusent.

Les mer om Nordfjord

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).