«Fantorangen» mer pop enn «Drømmehagen»

Småbarnsforeldre truet med å boikotte NRK Super da «Drømmehagen» ble flyttet. I stedet har seertallene doblet seg.

Drømmehagen
Foto: BBC

Det ble virkelig bråk da NRK Super bestemte seg for å flytte barneprogrammet «Drømmehagen» til en annen tid på dagen for å variere på programtilbudet sitt.

Over 24 000 småbarnsforeldre uttrykte med store bokstaver på Facebook hva de mente om avgjørelsen, som ifølge foreldrene førte til gråtende småbarn, ødelagte leggeritualer og hamring på TV-en.

Les også: – «Drømmehagen» var fast leggerutine

Nett-TV: Se «Drømmehagen» her når det måtte passe!

Blitt stille

Fantorangen

'Fantorangen' fikk en tøff velkomst i 17.30-sendeflaten på NRK Super.

Foto: Ole Kaland / NRK

NRK Super-redaktør Nils Stokke var blant de som ble oversvømt av rasende e-poster og sms-er, der det store flertallet truet med å boikotte NRK en gang for alle. Også kulturminister Anniken Huitfeldt ble trukket inn i diskusjonen.

– Det har blitt ganske stille fra dem nå, i alle fall for min del, forteller Nils Stokke til NRK.no, tre uker etter at stormen raste som verst.

På «aksjonens» Facebook-gruppe er det likevel fortsatt stor aktivitet, men redaktøren står på at avgjørelsen om å flytte «Drømmehagen» var riktig.

– Vi har ansvar for å tilby en bredde i våre kanaler, selv om det skulle bety at seertallene går ned, forklarer Stokke.

Les også: Traumatisk barne-TV

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drømmehagen facebook

Det er fortsatt stor aktivitet på Facebook-gruppen 'Gi oss Drømmehagen tilbake'.

Foto: Illustrasjon/skjermdump

Seertallene doblet

Det er derimot ikke tilfelle i denne saken. Etter at «Fantorangen» erstattet «Drømmehagen», har seertallene nesten gått i været. Mellom 22 000 til 49 000 barn under 11 år har sett på «Fantorangen» hver dag siden 4. januar, viser tall fra NRKs analyseavdeling.

Det gir et snitt på 35 500 barn hver kveld. Til sammenligning hadde «Drømmehagen» 18 000 seere i snitt gjennom hele 2009.

– De er begge veldig gode programmer. Vi er ikke overrasket over at «Fantorangen» med alle småseriene inni fenger så mange barn, sier NRK Super-sjefen.

Hva synes du? Er det greit at «Fantorangen» erstatter «Drømmehagen», eller vil fortsatt ikke barna dine legge seg uten Makka Pakka og Hinkel Pinkel? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur