Fant Sonja Henies gamle dansepartner

Bak glansbildet Sonja Henie fantes det en knallhard dame som hadde «motherfucker» som sitt favorittbanneord. Det sier Ine Marie Wilmann, som spiller en av Norges største superstjerner i filmen «Sonja».

Ine Marie Wilmann spiller en av Norges største superstjerner i filmen «Sonja», som har premiere 25. desember.

Sonja Henie (1912–1969) er blant de fremste internasjonale stjernene Norge har fostret, og både som kunstløper og skuespiller tok hun verden med storm.

25. desember er det premiere på filmen om hennes liv, med Ine Marie Wilmann (33) i hovedrollen.

Fant Henies gamle skøytepartner

Wilmann forteller på programmet «Lindmo» at det var en stor utfordring å skulle vite hvordan Henie egentlig var som person. Biografier og gamle filmklipp ga ufullstendige svar. Til slutt fikk hun sporet opp Henies 83 år gamle skøytepartner, som bor i Las Vegas.

– Han kunne fortelle meg litt snacks. Han sa at selv om hun kunne framstå som en pudret liten prinsesse, så hadde hun et språk som ikke stemte med dette inntrykket. Etter hvert fortalte han meg motvillig at hennes favorittbanneord – som hyppig ble brukt – var «son of a bitch» og «motherfucker».

Kontroversiell

Sonja Henie hadde en utrolig karriere som kunstløper. Hun tok sitt første NM-gull som 10-åring og vant også tre OL-gull og 10 VM-titler. Senere dro Oslo-jenta til Hollywood og var i en periode en av verdens største filmstjerner.

Men den Anne Sewitsky-regisserte filmen er også en historie om nederlag, forfall og kampen for å reise seg igjen. Henie nemlig levde også et liv preget av problemer med økonomi og alkohol.

Wilmann har en teori rundt hvorfor vi har glemt Henie selv om vi elsker nordmenn som gjør det bra i utlandet.

Sonja Henie

Sonja Henie i sitt hjem i Los Angeles i 1948. På et tidspunkt var hun en av Hollywoods tre best betalte kvinnelige stjerner.

Foto: Ap

– Det handler blant annet om at hun var på topp i Hollywood mens var Norge i krig. Det har vært mye kontroverser rundt hvilken side hun var på i krigen. Hun viste Hitler-tegnet under OL i 1936, og det ble spekulert i at hun hadde et slags vennskap med Hitler, sier Wilmann.

– I tillegg var hun var veldig unorsk. Hun hadde hvite pelser med 10 meter lange slep, limousiner og rubiner.

Henie skal selv ha sagt at hilsenen under OL i Garmisch-Partenkirchen var en høflig gest, og at hun ikke la noe politisk innhold i den.

Video Sonja Henie i OL 1936

Sonja Henie i OL 1936. Rett etter dette klippet viser hun en hilsen til Hitler som hun har fått mye kritikk for i ettertid.

Fysiske utfordringer

Ine Marie Wilmann har hatt en lang rekke roller ved teatre rundt i Norge, og i 2015 vant hun Amanda for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i spillefilmen «De nærmeste». Forberedelsene til rollen som Sonja Henie har vært en beinhard fysisk utfordring for henne.

– Jeg har i likhet med Sonja Henie relativt høye ambisjoner, så jeg satte hårete mål om å bli veldig, veldig god på skøyter. Men jeg måtte innse gang på gang at man ikke kan bli verdensmester på ett år, sier hun, og forteller at hun kombinerte sju-åtte treningsøkter i uka med jobb og forsøksvis familie.

I tillegg har det vært en del smerte involvert i å skulle bli god i kunstløp.

– Jeg har skadet meg litt og. Det er en balanse, for hvis man er redd for å falle, så blir man stiv og faller hardere og tør mindre. Samtidig visste jo jeg at hvis jeg skader meg ordentlig så er filmen kjørt, sier Willman.

Bare to uker før de skulle begynne å filme landa hun hardt på isen og fikk en brist i bekkenet.

– Jeg tenkte, det var i hvert fall bra at jeg ikke brakk noe. Jeg kom på opptak med sykemelding og et kne som måtte tappes for vann. Men vi karra oss igjennom, sier hun i intervjuet, som vises på Lindmo fredag kveld.

Ine Marie Wilmann som Sonja Henie

Filmen om Sonja Henie får sin internasjonale premiere på Sundance Film Festival i januar.

Foto: ADI MARINECI
Video Sonja Henie i sitt første OL som 11-åring

Sonja Henie i sitt første OL som 11-åring i 1924.

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock