Forbudt skisse skjult i Michelangelos mesterverk

Etter 500 år har forskere oppdaget en menneskehjerne på motivet av Guds hals i det sixtinske kapell. Michelangelo angrep Kirken ved å gjemme forbudte anatomiske skisser i maleriene.

Michelangelo skjulte skisse av hjernen

Michelangelo skjulte skisse av hjernen (t.h) i maleriet (t.v.).

Foto: Copyright (C) by the Congress of Neurological Surgeons

Detalj fra det sixtinske kapell: Gud skiller natt fra dag

I motivet av gud som skiller dag fra natt har forskere oppdaget skjulte anatomiske skisser.

Foto: Copyright (C) by the Congress of Neurological Surgeons
Tommy Sørbø

Kunsthistoriker Tommy Sørbø sier at Michelangelo tilhørte en gruppe som ville forene humanisme og kristendom.

Foto: NRK
Mona Pahle Bjerke

- Ikke usannsynlig at hjerneskissen er en kode, sier kunsthistoriker Mona Pahle Bjerke

Foto: Marianne Siebke / NRK

Medisinske forskere fra Baltimore i USA tror Michelangelo skjulte forbudte skisser av menneskehjernen i Det Sixtinske kapell i Vatikanet. Et av motivene i taket forestiller Gud som skiller dag fra natt, og på halsen til Gud oppdaget de noe forbløffende:


– Ved å følge Michelangelos linjer i halsen og skjegget, kan man helt praktfullt tegne inn en korrekt gjengivelse av en del av hjernen”, skriver Ian Suk and Rafael Tamargo sin artikkel i tidskriftet Neurosurgery .


Strid mellom kirke og vitenskap

Forskerne tror dette var et av Michelangelos angrep på Vatikanet. I løpet av hans levetid på 14- og 1500-tallet strammet konflikten mellom vitenskap og religion seg til.

Da han tok fatt på arbeidet med takmaleriene, var Michelangelo allerede en ekspert på menneskets anatomi.

– Man vet at både Michelangelo Buonarotti og Leonardo da Vinci drev med anatomiske eksperimenter som ikke var tillat i Kirken. Ved Santa Maria Hospitalet i Firenze 20 år tidligere studerte de menneskekroppen og dissekerte organer, forteller kunsthistoriker Tommy Sørbø til NRK.no.

Oppdaget synsnerve og ryggrad


Forskerteamet fra Baltimore har sett flere detaljer i den samme fresken. En vertikal linje i kappen til Gud, ser ut som en ryggraden i et skjelett, og en mystisk Y-formet fold kan være synsnerven, skriver The Telegraph .

Leonardo Da Vinci laget skisser av synsnerven i 1487, og disse kan Michelangelo ha sett da de to møtte hverandre i Firenze.

Gåten løst?

Kunsthistorikere har lenge spekulert på hvorfor strukturene i Guds hals er så merkelige, men ingen har kjent igjen konturer av hjernens anatomi, før nå. Kunsthistoriker Mona Pahle Bjerke synes oppdagelsen er interessant.

– Det er ikke usannsynlig at Michelangelo kan ha lagt inn slike koder inn i bildene. Striden mellom vitenskap og religion utspilte seg i bilder og relieffer, på den tiden. Vi finner det også i kirkeutsmykninger allerede fra sen middelalder, sier hun.

Malere brente bilder i frykt

Det mektige Vatikanet var den berømte kunstneren og arkitektens oppdragsgiver i årevis, men han fikk et stadig mer anstrengt forhold til paven.

– Michelangelo tilhørte et miljø av malere, forfattere og filosofer som ville forstå de nevrologiske prinsippene bak menneskekroppen og samtidig forsøke å forsone kristendom og det antikke verdensbilde. De opptrådte i en gråsone, på en måte så de Gud i kortene, noe som ikke var populært. Botticelli brente antakeligvis noen av sine egne bilder, for ikke å bli oppdaget, sier Tommy Sørbø.

Kulturstrøm

 • Pussar opp prestegard

  Bjørnstjerne Bjørnson sin barndomsheim, Nesset prestegard i Romsdal, skal pussast opp for sju millionar kroner. Den siste presten forlét prestegarden i 2016 og no skal hovudhuset brukast som museum.

  Pussar opp Nesset prestegård
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • Zuckerberg fikk klar beskjed av EU

  Facebook-sjef Mark Zuckerberg fikk klar beskjed om å gjøre mer for å stanse flommen av hatmeldinger og falske nyheter da han møtte tre EU-kommissærer i Brussel mandag. EU skal om kort tid legge fram en plan for å regulere kunstig intelligens.

  Mark Zuckerberg
  Foto: Erin Scott
 • Gir seg med Farmen

  TV 2-programleder Gaute Grøtta Grav fra Isfjorden i Rauma gir seg som programleder i "Farmen" og "Farmen kjendis". Han har ledet programmet i 13 sesonger og over 500 programmer. Det er foreløpig ikke klart hvem som skal ta over programlederjobben.

  Gaute Grøtta Grav i Farmen-genseren
  Foto: Alex Iversen / TV 2