Forbudt skisse skjult i Michelangelos mesterverk

Etter 500 år har forskere oppdaget en menneskehjerne på motivet av Guds hals i det sixtinske kapell. Michelangelo angrep Kirken ved å gjemme forbudte anatomiske skisser i maleriene.

Michelangelo skjulte skisse av hjernen

Michelangelo skjulte skisse av hjernen (t.h) i maleriet (t.v.).

Foto: Copyright (C) by the Congress of Neurological Surgeons

Detalj fra det sixtinske kapell: Gud skiller natt fra dag

I motivet av gud som skiller dag fra natt har forskere oppdaget skjulte anatomiske skisser.

Foto: Copyright (C) by the Congress of Neurological Surgeons
Tommy Sørbø

Kunsthistoriker Tommy Sørbø sier at Michelangelo tilhørte en gruppe som ville forene humanisme og kristendom.

Foto: NRK
Mona Pahle Bjerke

- Ikke usannsynlig at hjerneskissen er en kode, sier kunsthistoriker Mona Pahle Bjerke

Foto: Marianne Siebke / NRK

Medisinske forskere fra Baltimore i USA tror Michelangelo skjulte forbudte skisser av menneskehjernen i Det Sixtinske kapell i Vatikanet. Et av motivene i taket forestiller Gud som skiller dag fra natt, og på halsen til Gud oppdaget de noe forbløffende:


– Ved å følge Michelangelos linjer i halsen og skjegget, kan man helt praktfullt tegne inn en korrekt gjengivelse av en del av hjernen”, skriver Ian Suk and Rafael Tamargo sin artikkel i tidskriftet Neurosurgery .


Strid mellom kirke og vitenskap

Forskerne tror dette var et av Michelangelos angrep på Vatikanet. I løpet av hans levetid på 14- og 1500-tallet strammet konflikten mellom vitenskap og religion seg til.

Da han tok fatt på arbeidet med takmaleriene, var Michelangelo allerede en ekspert på menneskets anatomi.

– Man vet at både Michelangelo Buonarotti og Leonardo da Vinci drev med anatomiske eksperimenter som ikke var tillat i Kirken. Ved Santa Maria Hospitalet i Firenze 20 år tidligere studerte de menneskekroppen og dissekerte organer, forteller kunsthistoriker Tommy Sørbø til NRK.no.

Oppdaget synsnerve og ryggrad


Forskerteamet fra Baltimore har sett flere detaljer i den samme fresken. En vertikal linje i kappen til Gud, ser ut som en ryggraden i et skjelett, og en mystisk Y-formet fold kan være synsnerven, skriver The Telegraph .

Leonardo Da Vinci laget skisser av synsnerven i 1487, og disse kan Michelangelo ha sett da de to møtte hverandre i Firenze.

Gåten løst?

Kunsthistorikere har lenge spekulert på hvorfor strukturene i Guds hals er så merkelige, men ingen har kjent igjen konturer av hjernens anatomi, før nå. Kunsthistoriker Mona Pahle Bjerke synes oppdagelsen er interessant.

– Det er ikke usannsynlig at Michelangelo kan ha lagt inn slike koder inn i bildene. Striden mellom vitenskap og religion utspilte seg i bilder og relieffer, på den tiden. Vi finner det også i kirkeutsmykninger allerede fra sen middelalder, sier hun.

Malere brente bilder i frykt

Det mektige Vatikanet var den berømte kunstneren og arkitektens oppdragsgiver i årevis, men han fikk et stadig mer anstrengt forhold til paven.

– Michelangelo tilhørte et miljø av malere, forfattere og filosofer som ville forstå de nevrologiske prinsippene bak menneskekroppen og samtidig forsøke å forsone kristendom og det antikke verdensbilde. De opptrådte i en gråsone, på en måte så de Gud i kortene, noe som ikke var populært. Botticelli brente antakeligvis noen av sine egne bilder, for ikke å bli oppdaget, sier Tommy Sørbø.

Kulturstrøm

 • Journalister angrepet i Kina

  - Over helga har et innlegg i sosiale medier, fra en del av Det kinesiske kommunistpartiet, oppfordret borgere til å poste informasjon om hvor BBC-medarbeidere som dekket flommene i Henan-provinsen befant seg, skriver BBC News' presseteam på Twitter.

  BBC forteller at journalister fra andre medehus har blitt konfrontert av en «sint folkemengde» på jakt etter BBCs medarbeidere.

  - Den kinesiske regjering må umiddelbart handle for å stanse disse angrepene, som fortsetter å sette utenlandske journalister i fare, skriver BBC.

  BBC News Press Team
  Foto: Utklipp fra Twitter
 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

Flere kulturnyheter