Her fant ekspertene en glemt kunstskatt

Maleri funnet etter 70 år i urørt leilighet ble solgt for 16 millioner på auksjon. Se bildene og bli med på en «tidsreise» i leiligheten.

Da en 91-årig kvinne nylig døde i Sør-Frankrike tok bobestyreren i arveoppgjøret, Olivier Choppin-Janvry seg inn i en leilighet nær Pigalle-distriktet i Paris der kvinnen de siste 70 år har stått som eier og betaler.

Han fikk seg litt av en overraskelse.

Alt i leiligheten var dekket av spindelvev og gammelt støv, med gammeldagse, forseggjorte nisjetak og vedkomfyr med steinvask i kjøkkenet.

CORRECTION-FRANCE-ART-AUCTIONS

Bobestyreren fikk flere overraskelser fra 30-tallet. Kvinnen hadde en utstoppet struts og en Mikke Mus-dukke som pynt. Leiligheten har vært urørt siden før krigen.

Foto: Scanpix / Afp

På en av stuene fant han en utstoppet struts og en Mikke Mus-dukke fra 30-tallet. Kvinnen hadde ikke vært i leiligheten siden før andre verdenskrig, for 70 år siden.

Og da Choppin-Janvry undersøkte nærmere fant han et til nå ukjent og svært verdifullt maleri av den italienske kunstneren Giovanni Boldini.

Sammen med bildet fant han et kjærlighetsbrev fra kunstneren, noe som senere beviste at bildet var ekte.

Verdifullt bilde av bestemor

Maleriet forestiller nemlig skuespilleren Marthe Florian, bestemoren til kvinnen som eide leiligheten. Det er kjent at maleren Boldini var i sirkelen rundt Florian, som var en omsvermet skjønnhet på slutten av 1800-tallet.

FRANCE-ART-AUCTIONS

Bildet ble malt i 1898, ifølge en opptegning av enken. Det forestiller Marthe Florian, bestemoren til kvinnen som eide leiligheten.

Foto: Scanpix / Afp

Hun skal ha underholdt en rekke andre beilere, blant dem flere franske politikere. Bobestyreren fant også en rekke kjærlighetsbrev i leiligheten.

Fant kjærlighetsbrev fra maleren

Selv om leiligheten ble åpnet i juni ble maleriet først solgt i oktober. Månedene mellom er brukt til å fastslå at bildet er ekte.

– Ingen offisielle oversikter over Boldini nevner verket, og det var aldri utstilt, men da vi fant kjærlighetsbrevet visste vi at vi hadde funnet sammenhengen, sier Marc Ottavi, kunstekspert og konsulent for bobestyreren.

Til slutt fant bobestyreren en henvisning til verket i en bok skrevet av Boldinis enke, noe som holdt til å verifisere bildet som ekte.

I forrige uke ble bildet solgt, for 2,1 millioner euro, rundt 16 millioner kroner på auksjon i Paris.

FRANCE-ART-AUCTIONS

Leiligheten er på 140 temmelig kvadratmeter, med nisjetak og vedkomfyr. Ingenting er endret siden 30-tallet.

Foto: Scanpix / Afp

Se også:

Kulturstrøm

 • Nederlenderne elsker Harstad

  Romanen «Max, Mischa & Tetoffensiven» av Johan Harstad kommer i et tiende opplag og nærmer seg et totalopplag på 30.000 bøker i Nederland, melder Gyldendal forlag. Boka ble også løftet fram i bokpanelet i det populære talkshowet DWDDs siste sending, som den beste boka bokpanelet hadde lest, og som perfekt karantenelesning.

  Bokpanelet i det nederlandske talk showet DWDD med Johan Harstads roman Max, Mischa og Tetoffensiven
  Foto: Johanne Jomisko de Figueiredo / Gyldendal
 • Virusbokforfatter sterkt kritisk

  Max Brooks, forfatteren av romanen «World War Z», som også ble en storfilm, sier USA har vært fullt rustet til å takle koronaepidemien, i programmet Fresh Air på NPR. Brooks er sterkt kritisk til hvor sen den føderale regjeringen har vært til å agere. Forfatteren mener også at hele pandemien kunne vært unngått, hvis Kinas myndigheter ikke hadde lagt lokk på virusutbruddet i starten. I «World War Z» kommer et virus fra Kina som gjør folk til zombier, og i arbeidet med flere bøker om smitte har Brookes gjort grundig research på smitteutbrudd og på USAs responsmuligheter.

  Filmplakaten til World War Z, med Brad Pitt
  Foto: UiP
 • Tiger King-Joe tatt i juks

  Fans av serien «Tiger King: Mord, kaos og galskap» er skuffet over at hovedpersonen Joe Exotic (t.h. i bildet) ikke synger og spiller selv i serien, skrive The Mirror. True crime-serien er en av de mest populære på Netflix for tiden. Tigerpark-eieren Joe Exotic opptrer med sang og gitarspill, men det er egentlig The Clinton Johnson Band som står for musikken. De håper nå på et gjennombrudd, skriver TMZ.

  Joe Exotic fra Netflix-serien Tiger King, sammen med en tiger (t.v.)
  Foto: Netflix