Hopp til innhold

Her fant ekspertene en glemt kunstskatt

Maleri funnet etter 70 år i urørt leilighet ble solgt for 16 millioner på auksjon. Se bildene og bli med på en «tidsreise» i leiligheten.

Da en 91-årig kvinne nylig døde i Sør-Frankrike tok bobestyreren i arveoppgjøret, Olivier Choppin-Janvry seg inn i en leilighet nær Pigalle-distriktet i Paris der kvinnen de siste 70 år har stått som eier og betaler.

Han fikk seg litt av en overraskelse.

Alt i leiligheten var dekket av spindelvev og gammelt støv, med gammeldagse, forseggjorte nisjetak og vedkomfyr med steinvask i kjøkkenet.

CORRECTION-FRANCE-ART-AUCTIONS

Bobestyreren fikk flere overraskelser fra 30-tallet. Kvinnen hadde en utstoppet struts og en Mikke Mus-dukke som pynt. Leiligheten har vært urørt siden før krigen.

Foto: Scanpix / Afp

På en av stuene fant han en utstoppet struts og en Mikke Mus-dukke fra 30-tallet. Kvinnen hadde ikke vært i leiligheten siden før andre verdenskrig, for 70 år siden.

Og da Choppin-Janvry undersøkte nærmere fant han et til nå ukjent og svært verdifullt maleri av den italienske kunstneren Giovanni Boldini.

Sammen med bildet fant han et kjærlighetsbrev fra kunstneren, noe som senere beviste at bildet var ekte.

Verdifullt bilde av bestemor

Maleriet forestiller nemlig skuespilleren Marthe Florian, bestemoren til kvinnen som eide leiligheten. Det er kjent at maleren Boldini var i sirkelen rundt Florian, som var en omsvermet skjønnhet på slutten av 1800-tallet.

FRANCE-ART-AUCTIONS

Bildet ble malt i 1898, ifølge en opptegning av enken. Det forestiller Marthe Florian, bestemoren til kvinnen som eide leiligheten.

Foto: Scanpix / Afp

Hun skal ha underholdt en rekke andre beilere, blant dem flere franske politikere. Bobestyreren fant også en rekke kjærlighetsbrev i leiligheten.

Fant kjærlighetsbrev fra maleren

Selv om leiligheten ble åpnet i juni ble maleriet først solgt i oktober. Månedene mellom er brukt til å fastslå at bildet er ekte.

– Ingen offisielle oversikter over Boldini nevner verket, og det var aldri utstilt, men da vi fant kjærlighetsbrevet visste vi at vi hadde funnet sammenhengen, sier Marc Ottavi, kunstekspert og konsulent for bobestyreren.

Til slutt fant bobestyreren en henvisning til verket i en bok skrevet av Boldinis enke, noe som holdt til å verifisere bildet som ekte.

I forrige uke ble bildet solgt, for 2,1 millioner euro, rundt 16 millioner kroner på auksjon i Paris.

FRANCE-ART-AUCTIONS

Leiligheten er på 140 temmelig kvadratmeter, med nisjetak og vedkomfyr. Ingenting er endret siden 30-tallet.

Foto: Scanpix / Afp

Se også:

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt arrestert

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press.

  Mannen som er pågrepet har angivelig tilknytning til personen politiet mistenker står bak drapet på Tupac.

  Det er foreløpig ikke kjent hva mannen er siktet for, men vedkommende har lenge vært kjent for etterforskerne. Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB