Hopp til innhold

Fant glemt Mikke Mus-forgjenger i arkivet

Britiske filmhistorikere har snublet over en for lengst glemt animasjonsfilm med Mikke Mus' forgjenger i hovedrollen. Nå blir filmen vist på kino for første gang på 87 år.

Britiske filmhistorikere har børstet støvet av det siste eksisterende eksemplaret av Sleigh Bells, med Mikke Mus-forløperen Oswald i hovedrollen.

GLEMT SKATT: Mikke Mus' forgjenger, kaninen Oswald, svinger seg på isen i animasjonsfilmen «Sleigh Bells» fra 1927. Det britiske filminstituttet har delt en smakebit fra filmen, som har nypremiere i London 12. desember. (Video: BFI National Archives)

En ansatt ved Det britiske filminstituttet (BFI) kom over den seks minutter lange filmen i instituttets egne arkiver. Nå er filmen restaurert med hjelp fra Disneys egne animatører, og 12. desember er det klart for nypremiere i London, skriver AFP.

Se et kort utdrag av filmen øverst i artikkelen.

Forløper til Mikke Mus

Mikke Mus i Fantasia

PROTOTYP: Oswald var Disneys første forsøk på en animert gjennomgangsfigur, og har mange likhetstrekk med Mikke Mus, her i den helaftens animasjonsfilmen «Fantasia».

Foto: HO / REUTERS

– Det er en glede å finne en tapt Walt Disney-film i våre arkiver og være i stand til å vise Sleigh Bells til et helt nytt publikum 87 år etter at den ble laget, sier BFI-kurator Robin Baker til AFP.

Animasjonsfilmen «Sleigh Bells» ble laget av Walt Disney og Ub Iwerks i 1928, og har kaninen Oswald i hovedrollen.

Oswald-filmene var Disneys første forsøk på å lage en serie korte animasjonsfilmer med en fast figur i hovedrollen, og Oswald, en svart kanin med hvitt fjes og kortbukser, har flere likhetstrekk med Disneys mer velkjente skapning Mikke Mus.

Disney og Iwerks brøt imidlertid med produsenten Charles Mintz på grunn av en pengekrangel i 1928, og Mintz beholdt rettighetene til Oswald-figuren.

Rettighetshaverne fortsatte å produsere Oswald-filmer uten Disneys medvirkning frem til 1943, mens Disney svarte med å skape Mikke Mus, en figur han selv beholdt rettighetene til.

Tror det finnes flere skjulte skatter

Empty Socks

FAST FIGUR: Kaninen Oswald hadde også hovedrollen i julefilmen «Empty Socks», som dukket opp i Norsk filminstitutts arkiver i 2014.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Mikke ble raskt en gallionsfigur for Disneys voksende underholdningsimperium, som i dag er verdens nest største medieselskap. Oswald ble på sin side sakte, men sikkert glemt, frem til Disney-konsernet igjen fikk rettighetene til figuren i 2006, og begynte å bruke ham i dataspill.

Disney-sjef Andrew Millstein antyder at det kan finnes flere glemte Disney-filmer fra perioden i verdens filmarkiver.

– Oswald-filmene er en viktig del av vårt studios historie, og vi har jobbet med filmarkiver og private samlere verden rundt for å finne ut mer om de manglende filmene, sier Millstein til AFP.

Senest i fjor dukket annen av Disneys tapte Oswald-filmer, «Empty Socks», opp i Norsk filminstitutts arkiver.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)