NRK Meny
Normal

Fant glemt Mikke Mus-forgjenger i arkivet

Britiske filmhistorikere har snublet over en for lengst glemt animasjonsfilm med Mikke Mus' forgjenger i hovedrollen. Nå blir filmen vist på kino for første gang på 87 år.

Britiske filmhistorikere har børstet støvet av det siste eksisterende eksemplaret av Sleigh Bells, med Mikke Mus-forløperen Oswald i hovedrollen.

GLEMT SKATT: Mikke Mus' forgjenger, kaninen Oswald, svinger seg på isen i animasjonsfilmen «Sleigh Bells» fra 1927. Det britiske filminstituttet har delt en smakebit fra filmen, som har nypremiere i London 12. desember. (Video: BFI National Archives)

En ansatt ved Det britiske filminstituttet (BFI) kom over den seks minutter lange filmen i instituttets egne arkiver. Nå er filmen restaurert med hjelp fra Disneys egne animatører, og 12. desember er det klart for nypremiere i London, skriver AFP.

Se et kort utdrag av filmen øverst i artikkelen.

Forløper til Mikke Mus

Mikke Mus i Fantasia

PROTOTYP: Oswald var Disneys første forsøk på en animert gjennomgangsfigur, og har mange likhetstrekk med Mikke Mus, her i den helaftens animasjonsfilmen «Fantasia».

Foto: HO / REUTERS

– Det er en glede å finne en tapt Walt Disney-film i våre arkiver og være i stand til å vise Sleigh Bells til et helt nytt publikum 87 år etter at den ble laget, sier BFI-kurator Robin Baker til AFP.

Animasjonsfilmen «Sleigh Bells» ble laget av Walt Disney og Ub Iwerks i 1928, og har kaninen Oswald i hovedrollen.

Oswald-filmene var Disneys første forsøk på å lage en serie korte animasjonsfilmer med en fast figur i hovedrollen, og Oswald, en svart kanin med hvitt fjes og kortbukser, har flere likhetstrekk med Disneys mer velkjente skapning Mikke Mus.

Disney og Iwerks brøt imidlertid med produsenten Charles Mintz på grunn av en pengekrangel i 1928, og Mintz beholdt rettighetene til Oswald-figuren.

Rettighetshaverne fortsatte å produsere Oswald-filmer uten Disneys medvirkning frem til 1943, mens Disney svarte med å skape Mikke Mus, en figur han selv beholdt rettighetene til.

Tror det finnes flere skjulte skatter

Empty Socks

FAST FIGUR: Kaninen Oswald hadde også hovedrollen i julefilmen «Empty Socks», som dukket opp i Norsk filminstitutts arkiver i 2014.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Mikke ble raskt en gallionsfigur for Disneys voksende underholdningsimperium, som i dag er verdens nest største medieselskap. Oswald ble på sin side sakte, men sikkert glemt, frem til Disney-konsernet igjen fikk rettighetene til figuren i 2006, og begynte å bruke ham i dataspill.

Disney-sjef Andrew Millstein antyder at det kan finnes flere glemte Disney-filmer fra perioden i verdens filmarkiver.

– Oswald-filmene er en viktig del av vårt studios historie, og vi har jobbet med filmarkiver og private samlere verden rundt for å finne ut mer om de manglende filmene, sier Millstein til AFP.

Senest i fjor dukket annen av Disneys tapte Oswald-filmer, «Empty Socks», opp i Norsk filminstitutts arkiver.

Kulturstrøm

  • Natalie Portman vil ikke til Israel

    Oscar-vinner Natalie Portman vil ikke komme til Israel for å ta imot den prestisjetunge Genesis-prisen. – De siste tids hendelser i Israel har opprørt henne og hun føler seg ikke komfortabel med å delta i offentlige tilstelninger i Israel, opplyser Genesis Prize Foundation. Prisen er på 1 million dollar og årets pris omtales som en hyllest til «jødiske kvinners bidrag til menneskeheten».

    Natalie Portman i My Blueberry Nights
    Foto: Filmweb
  • Staalesen kan vinne britisk pris

    Ifølge Bok365 kan Gunnar Staalesen vinne eDunnit-prisen, som deles ut til forfatteren av en krimroman som er publisert i Storbritannia i 2017. Han er nominert for «Wolves in the Dark», som utkom her hjemme i 2014 som «Ingen er så trygg i fare» (NTB).