Hopp til innhold

Fant 2000 år gammel runestein i Hole : – Dette er en verdensnyhet

En runestein gravd frem i Hole kommune er trolig den eldste som er funnet noensinne. Funnet kan bety at runesteiner er eldre enn forskere tidligere har trodd.

En 2000 år gammel runestein som ble funnet på Ringerike. Runene utgjør trolig navnet på en person.

Denne 2000 år gamle runesteinen ble funnet ved en grav arkeologer avdekket. Runene risset inn i steinen er trolig navnet til det gravlagte menneske.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Dette runefunnet er det mest oppsiktsvekkende jeg som runeforsker har fått i hendene i mitt liv. Det er utrolig lærerikt og inspirerende, sier runolog og professor Kristel Zilmer ved Kulturhistorisk museum.

Kristel Zilmer

Runolog og professor ved Kulturhistorisk museum Kristel Zilmer.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Hun peker på at funnet kan bety at runesteiner er eldre enn forskere hittil har trodd. Den ene runesteinen som ble gravd frem er trolig den eldste runesteinen som er funnet noensinne.

– Funnet av runesteinene er verdensnyhet, sier Zilmer.

Risset inn navn

Forskerne har datert den store steinen til tidsrommet mellom år 1 til år 250 etter vår tidsregning. Steinen har en blanding av ulike innskrifter man ikke har sett på stein før. Den har tynne linjer av runer og skriftbilder som minner om tegn og skriblerier.

– Dette funnet vil gi oss mye kunnskap om bruk av runer i tidlig jernalder. Dette kan være et av de første forsøkene på bruk av runer i Norge og i Skandinavia, sier Zilmer.

I en av innskriftene finner man åtte runer som man mener er navnet på et menneske som levde for nærmere 2000 år siden. Forskere tror steinen er laget til minne om mennesket som ble funnet i en grav som arkeologene avdekket.

Det ble funnet to runesteiner, en stor og en liten.

Det ble funnet flere runesteiner. Den store, flate er trolig 2000 år gammel. Den andre som vises i bildet, er ennå ikke datert.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Det ble også funnet et par mindre steinstykker der ordet «rune» står risset inn. Der står også navnet på den som trolig har risset runene. Forskerne arbeider fortsatt med å datere dette funnet.

Ble målløs

Prosjektleder for utgravingene Steinar Solheim forteller at funnene i Hole kommune ble gjort i 2021 og 2022, men det har tatt tid å analysere dem.

Forskerne har blant annet gjort analyser for å finne ut hvor gamle runesteinene er. Det er derfor først nå funnene kan presenteres.

Funnet av runesteinene ble gjort under arkeologiske utgravinger i forbindelse med utbygging av Ringeriksbanen.

Utrgravinger på Ringerike

Utgravingene ble gjort før utbyggingen av Ringeriksbanen.

Foto: Kjetil Nergaard / Nye Veier

Under utgravingen fant arkeologene en grav med beina til et menneske og én av de to runesteinene. Ved senere arbeid fant de flere mindre biter av runestein som de jobber med å datere.

– Jeg ble veldig overrasket. Du stopper nesten å puste og blir litt målløs når du forstår hva du står overfor her, sier prosjektleder Solheim.

Folk kan selv se runesteinene på Historisk museum fra 21. januar.

Professor i skriftkultur ved Kulturhistorisk museum Kristel Zilmer og arkeolog og utgravingsleder ved kulturhistorisk museum Steinar Solheim

Kristel Zilmer og Steinar Solheim ved Kulturhistorisk museum viser frem runesteinene.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober