Hopp til innhold

Fant 2000 år gammel runestein i Hole : – Dette er en verdensnyhet

En runestein gravd frem i Hole kommune er trolig den eldste som er funnet noensinne. Funnet kan bety at runesteiner er eldre enn forskere tidligere har trodd.

En 2000 år gammel runestein som ble funnet på Ringerike. Runene utgjør trolig navnet på en person.

Denne 2000 år gamle runesteinen ble funnet ved en grav arkeologer avdekket. Runene risset inn i steinen er trolig navnet til det gravlagte menneske.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Dette runefunnet er det mest oppsiktsvekkende jeg som runeforsker har fått i hendene i mitt liv. Det er utrolig lærerikt og inspirerende, sier runolog og professor Kristel Zilmer ved Kulturhistorisk museum.

Kristel Zilmer

Runolog og professor ved Kulturhistorisk museum Kristel Zilmer.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Hun peker på at funnet kan bety at runesteiner er eldre enn forskere hittil har trodd. Den ene runesteinen som ble gravd frem er trolig den eldste runesteinen som er funnet noensinne.

– Funnet av runesteinene er verdensnyhet, sier Zilmer.

Risset inn navn

Forskerne har datert den store steinen til tidsrommet mellom år 1 til år 250 etter vår tidsregning. Steinen har en blanding av ulike innskrifter man ikke har sett på stein før. Den har tynne linjer av runer og skriftbilder som minner om tegn og skriblerier.

– Dette funnet vil gi oss mye kunnskap om bruk av runer i tidlig jernalder. Dette kan være et av de første forsøkene på bruk av runer i Norge og i Skandinavia, sier Zilmer.

I en av innskriftene finner man åtte runer som man mener er navnet på et menneske som levde for nærmere 2000 år siden. Forskere tror steinen er laget til minne om mennesket som ble funnet i en grav som arkeologene avdekket.

Det ble funnet to runesteiner, en stor og en liten.

Det ble funnet flere runesteiner. Den store, flate er trolig 2000 år gammel. Den andre som vises i bildet, er ennå ikke datert.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Det ble også funnet et par mindre steinstykker der ordet «rune» står risset inn. Der står også navnet på den som trolig har risset runene. Forskerne arbeider fortsatt med å datere dette funnet.

Ble målløs

Prosjektleder for utgravingene Steinar Solheim forteller at funnene i Hole kommune ble gjort i 2021 og 2022, men det har tatt tid å analysere dem.

Forskerne har blant annet gjort analyser for å finne ut hvor gamle runesteinene er. Det er derfor først nå funnene kan presenteres.

Funnet av runesteinene ble gjort under arkeologiske utgravinger i forbindelse med utbygging av Ringeriksbanen.

Utrgravinger på Ringerike

Utgravingene ble gjort før utbyggingen av Ringeriksbanen.

Foto: Kjetil Nergaard / Nye Veier

Under utgravingen fant arkeologene en grav med beina til et menneske og én av de to runesteinene. Ved senere arbeid fant de flere mindre biter av runestein som de jobber med å datere.

– Jeg ble veldig overrasket. Du stopper nesten å puste og blir litt målløs når du forstår hva du står overfor her, sier prosjektleder Solheim.

Folk kan selv se runesteinene på Historisk museum fra 21. januar.

Professor i skriftkultur ved Kulturhistorisk museum Kristel Zilmer og arkeolog og utgravingsleder ved kulturhistorisk museum Steinar Solheim

Kristel Zilmer og Steinar Solheim ved Kulturhistorisk museum viser frem runesteinene.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Kulturstrøm

 • Harry Styles opptrer på Grammy-utdelingen

  Harry Styles blir en av artistene som skal stå for underholdningen under Grammy-utdelingen 5. februar. Det skriver Hollywood Reporter. Styles er nominert til Grammy i seks kategorier, inkludert årets beste album og beste popalbum.

  Harry Styles
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Kulturrådet med en million til kunst- og kulturkritikk

  Kulturrådet har lyst ut midler til tidsskrift og kritikk, spesielt øremerket scenekunstfeltet og ytringsrom der.

  – Ordningen tidsskrift og kritikk har en spesiell rolle i arbeidet for et demokratisk og tolerant samfunn som også skal romme ulike synspunkt, sier Ida Habbestad, leder i Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk, i en pressemelding. Midlene er hentes fra overskuddet fra tippemidlene.