Hopp til innhold

Falskmyntnerne i Sachsenhausen (5)

 

Karl Markovic i ”Falskmyntnerne i Sachsenhausen”.
Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film

Av Birger Vestmo, NRK P3  

Andre verdenskrig er full av spesielle historier, og den tyske filmen ”Falskmyntnerne i Sachsenhausen” forteller en av dem.

Det er en sterk historie om jødiske krigsfanger som blir satt i en vanskelig situasjon. De må hjelpe nazistene eller dø. Filmen er godt regissert, med dyktige skuespillere og en troverdig ramme.

Samarbeide eller motarbeide?

Krigen er inne i sin siste fase og nazistene har en ny plan. De skal ødelegge sine fienders økonomi ved å oversvømme dem med falske pengesedler.

De tvinger jøder med de nødvendige ferdighetene til å utføre arbeidet i en spesialavdeling i fangeleiren Sachsenhausen, blant andre falskmyntneren Salomon Sorowitsch, som blir en nøkkelfigur.

Fangene står foran litt av et dilemma. Skal de gjøre en god jobb, og dermed redde sine egne skinn, eller sabotere aksjonen for å motarbeide nazistene?

Hva ville du gjort?

Jeg forstår både Sorowitsch, som mener at det ikke er noen vits i å sabotere. Man vil bare bli drept og tyskerne henter inn noen andre.

Og jeg forstår Adolf Burger, som mener de har en plikt til å sinke operasjonen for å fremskynde krigens slutt. Filmen tvinger deg til å tenke selv. Hva ville du ha gjort?

Stjernen fra "Rex"

Sorowitsch blir glimrende spilt av Karl Markovic, som mange har sett i hundedetektiv-serien ”Rex”. Vi ser ham innledningsvis i scener etter krigen, hvor han er tydelig merket av sine opplevelser.

Så ser vi ham i scener før krigen, hvor han er en positiv gladkriminell som lever gode dager i Berlin. Kontrasten er stor. Og Markovic leverer en sterk prestasjon som viser en gradvis personlighetsforandring.

Mørkt og underholdende

”Falskmyntnerne i Sachsenhausen” er en utrolig historie om menneskers mot og vilje til å overleve. Regissør Stefan Ruzowitsky har greid å fortelle den på en troverdig måte, uten å benytte seg av altfor mange fangeleirfilmklisjéer.

Dette er svært god underholdning, til tross for historiens mørke tema, og er absolutt verdt å se!

 

Kulturstrøm

 • «Som Sjostakovitsj remikset av Aphex Twin»

  Det klassiske ensemblet Kronoskvartetten har etter nesten 50 år i bransjen oppnådd kultstatus. Den er årets «artist-in-residence» ved Festspillene i Bergen, og fortsetter sin utforskning av hva et musikkensemble kan være, med vekslende hell rent kunstnerisk. Musikkritiker Eystein Sandvik skriver at «musikalsk gav også denne konserten et noe blandet inntrykk», og gir terningkast fire.

  Kronos Quartet spiller i Håkonshallen under Festspillene i Bergen 2022.
  Foto: Johanne Karlsrud
 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.