Hopp til innhold

Falske Facebook-profiler sprer propaganda i Norge

Russiske og ukrainske grupperinger bruker falske, norske Facebook-profiler for å påvirke debatten i kommentarfeltene til norske aviser, ifølge VG – som har avslørt flere selv.

Facebook

FALSKE PROFILER: VG har oppdaget flere falske profiler som sprer propaganda i sine kommentarfelt.

Foto: THIERRY ROGE / REUTERS

– Vi har sett en rekke eksempler på at det lages profiler som utelukkende har som mål å spre politiske syn, sier Øyvind Solstad, sosiale medier-ansvarlig i VG, til NRK.

Den organiserte propagandaspredningen er spesielt hyppig i kommentarfeltene under saker som handler om konflikten i Ukraina og mellom Israel og Palestina. Avsenderne utgir seg for å være vanlige norske borgere.

Øyvind Solstad

IKKE BEKYMRET: Øyvind Solstad tviler på om propagandaen har noen effekt.

Foto: NRK

Profilene utmerker seg ifølge Solstad med flere kjennetegn.

– Det er avslørt at de forskjellige partene har satt opp falske kontoer som kommenterer som om de er nordmenn. Det er et ganske omfattende nettverk. Det som kjennetegner de falske profilene er at kommentarene er skrevet på «Google translate»-norsk.

Tror profilene er statlig finansiert

The Guardian og The New York Times har tidligere omtalt hvordan Russland har påvirket opinionen gjennom nettet under og etter annekteringen av Krim-halvøya.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets stabsskole er ikke overrasket over fenomenet, og mener det er sannsynlig at personene bak er statlig finansiert.

– Profilene brukes til å spre feilaktig informasjon, forvrenge informasjon og til å spre konspirasjonsteorier, sier Karlsen.

Geir Hågen Karlsen

IKKE OVERRASKET: Geir Hågen Karlsen poengterer at dette også skjer i andre land, og er ikke overrasket over å se det i Norge.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Mens Solstad har sine tvil om propagandaeffekten, advarer Geir Hågen Karlsen mot å undervurdere effekten av de prorussiske kommentarene.

– Vi må se det i sammenheng med all annen påvirkning som foregår på sosiale medier, vanlige medier, diplomati og politisk kommunikasjon. Dette kan påvirke opinionen i land som er imot sanksjoner, og kanskje få EU til å begrense eller stanse sanksjonene i fremtiden. Det er kanskje den viktigste hensikten bak dette akkurat nå.

Har møtt russiske nettsoldater

Dagens Nyheters Russland-korrespondent Ingmar Nevéus har tidligere møtt to mennesker som hevdet å arbeide på en såkalt netttrollfarm i St. Petersburg. Ifølge dem jobbet 250 mennesker døgnet rundt på skift. Mange unge studenter, men også pensjonister, som ifølge korrespondentens kilder er betalt av russiske myndigheter. Det benekter Kreml selv.

Ingmar Nevéus

KORRESPONDENT: Ingmar Nevéus har møtt to mennesker som arbeider med å spre propaganda i kommentarfelt.

Foto: PRIVAT

– De to jeg møtte var unge mennesker som fokuserte på russiske blogger og sosiale medier. Den ene av de to jobbet utelukkende med å skrive i kommentarfelt, hevder han.

The Guardian har tidligere skrevet hvordan den britiske hæren bruker 1500 mann for å motkjempe ISIS sin bruk av sosiale medier og Youtube.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.