– Vi har sett en rekke eksempler på at det lages profiler som utelukkende har som mål å spre politiske syn, sier Øyvind Solstad, sosiale medier-ansvarlig i VG, til NRK.
Den organiserte propagandaspredningen er spesielt hyppig i kommentarfeltene under saker som handler om konflikten i Ukraina og mellom Israel og Palestina. Avsenderne utgir seg for å være vanlige norske borgere.
IKKE BEKYMRET: Øyvind Solstad tviler på om propagandaen har noen effekt.
Foto: NRKProfilene utmerker seg ifølge Solstad med flere kjennetegn.
– Det er avslørt at de forskjellige partene har satt opp falske kontoer som kommenterer som om de er nordmenn. Det er et ganske omfattende nettverk. Det som kjennetegner de falske profilene er at kommentarene er skrevet på «Google translate»-norsk.
- Les også:
Tror profilene er statlig finansiert
The Guardian og The New York Times har tidligere omtalt hvordan Russland har påvirket opinionen gjennom nettet under og etter annekteringen av Krim-halvøya.
Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets stabsskole er ikke overrasket over fenomenet, og mener det er sannsynlig at personene bak er statlig finansiert.
– Profilene brukes til å spre feilaktig informasjon, forvrenge informasjon og til å spre konspirasjonsteorier, sier Karlsen.
IKKE OVERRASKET: Geir Hågen Karlsen poengterer at dette også skjer i andre land, og er ikke overrasket over å se det i Norge.
Foto: Torkil Torsvik / NRKMens Solstad har sine tvil om propagandaeffekten, advarer Geir Hågen Karlsen mot å undervurdere effekten av de prorussiske kommentarene.
– Vi må se det i sammenheng med all annen påvirkning som foregår på sosiale medier, vanlige medier, diplomati og politisk kommunikasjon. Dette kan påvirke opinionen i land som er imot sanksjoner, og kanskje få EU til å begrense eller stanse sanksjonene i fremtiden. Det er kanskje den viktigste hensikten bak dette akkurat nå.
- Les også:
Har møtt russiske nettsoldater
Dagens Nyheters Russland-korrespondent Ingmar Nevéus har tidligere møtt to mennesker som hevdet å arbeide på en såkalt netttrollfarm i St. Petersburg. Ifølge dem jobbet 250 mennesker døgnet rundt på skift. Mange unge studenter, men også pensjonister, som ifølge korrespondentens kilder er betalt av russiske myndigheter. Det benekter Kreml selv.
KORRESPONDENT: Ingmar Nevéus har møtt to mennesker som arbeider med å spre propaganda i kommentarfelt.
Foto: PRIVAT– De to jeg møtte var unge mennesker som fokuserte på russiske blogger og sosiale medier. Den ene av de to jobbet utelukkende med å skrive i kommentarfelt, hevder han.
The Guardian har tidligere skrevet hvordan den britiske hæren bruker 1500 mann for å motkjempe ISIS sin bruk av sosiale medier og Youtube.
- Les også: