Hopp til innhold

Færre filmer til Cannes

Finanskrisens bølger har nådd filmbransjen. Det er lenge siden så få filmer er forsøkt påmeldt til filmfestivalen i Cannes.

Wall Street 2

Gordon Gekko inntar den franske rivieraen i mai.

Foto: Barry Wetcher SMPSP

Thierry Fremaux

Thierry Fremaux er programsjef for filmfestivalen i Cannes.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Når filmfestivalen åpner onsdag 12. mai blir det gjensyn med Robin Hood og etter hvert børshaien Gordon Gekko fra «Wall Street». Men tross celebert selskap og palmesus, ble færre filmer enn vanlig påmeldt årets festival.

– Det er først nå vi ser effekten av finanskrisen på det kreative området sterkest, forteller programsjef Thierry Fremaux.

For festivalledelsen har det i år vært vanskeligere å sette sammen et godt festivalprogram. Selv om det er lenge siden finanskrisen rammet folk flest, er det først nå det merkes i filmbransjen.

– Det tar 18 måneder å lage film, og det vil alltid være et tidsgap mellom det som vedtas og det som lages, forklarer Fremaux.

Rammer middels store produksjoner

Men festivalen i Cannes er ikke alene om å merke etterdønningene av krisen, forteller Kjetil Lismoen, filmanmelder og redaktør for Rushprint, som mener dette er et gjennomgående fenomen i festivalverden.

Kjetil Lismoen

Kjetil Lismoen er filmanmelder og redaktør for Rushprint.

Foto: unknown

– Det er først det siste året vi ser nedgangen, det gjorde vi også under tidligere festivaler, som filmfestivalen i Berlin .

Lismoen tror de økonomiske problemene først og fremst rammer middels store produksjoner.

– Det vi ser er at det ikke er de store blockbusterne, men de mellomstore kvalitetsfilmene som rammes. Det har vi sett i USA og Europa. Dette er filmer som ikke er påkostet på noen måte, men som fokuserer på klassiske drama, gode skuespillere, godt manus og den såkalte gode fortellingen. Det er denne type filmer som rammes fordi de er avhengige av en ganske kompleks internasjonal finansiering, sier Lismoen.

Fullt program

Filmfestivalen i Cannes har blitt et utstillingsvindu for film fra hele verden. Siden starten i 1959 har den vokst til å bli en av de største og mest prestisjefylte festivalene.

Norge og Skandinavia er ikke representert i hovedprogrammet, men det er derimot Ukraina og Tsjad for aller første gang . Til tross for få påmeldinger, er programmet for den elleve dager lange festivalen fylt opp.

Lismoen som tror at krisen kan føre til dårligere kvalitet på filmene, gleder seg til at «Wall Street: Money never sleeps» får premiere på festivalen.

– Jeg håper at denne filmen kanskje kan oppsummere vår tids finanskrise eller -verdenen, på samme måte som den første filmen gjorde, sånn sett passer den veldig bra til årets program i Cannes.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)