Hopp til innhold

Lager egne visninger

Langt færre designere deltar på høstens Oslo Fashion Week enn under fjorårets messe. - Arrangementet mangler kredibilitet, mener kjent moteblogger.

Oslo Fashion Week

Tidligere Top Model-vinner Kine Lauvås Bakke (t.h.) går for designer Tina H på Oslo Fashion Week i februar i år.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX


Når den 12. utgaven av Oslo Fashion Week (OFW) åpner i dag, er tallet på designere som deltar redusert fra 26 til 16. Motemessen arrangeres to ganger i året, og er altså kraftig redusert siden august i fjor.

- Mister troverdighet

Birthe Skotheim, mer kjent som motebloggeren " Birthe loves fashion", mener Oslo Fashion Week står overfor utfordringer.

- Samtidig som OFW har jobbet med å etablere seg, har en også sett at flere og flere velger å gjøre sine egne visninger. Spørsmålet er om OFW fortsatt er en troverdig paraply å vise under, sier Skotheim.

Hun mener Norge har mye å strekke seg etter, sammenliknet med våre naboland, Sverige og Danmark.

Stiller krav

Pål Vassbotten, administrativ leder for Oslo Fashion Week

Pål Vassbotten, administrativ leder for Oslo Fashion Week.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Administrativ leder for Oslo Fashion Week, Pål Vassbotten, mener finanskrisen har skylden for at så få designere deltar på motemessen. Han sier de også bevisst har holdt tallet på designere nede for å opprettholde kvaliteten på messen.

- Vi kunne hatt over 20 designere denne sesongen, men valgt å holde tallet nede på 16, fordi vi ikke syntes de andre var gode nok.

Dårlig tid

Designeren Cecilie Juvodden som står bak det etablerte motehuset Maggie Wonka, er en av de som har valgt å stå over messen og prioritere egne visninger.

- Kundene har gjerne noen få dager på seg i Oslo hvor de skal gjøre innkjøp, og rekker ofte ikke å gå på visninger.

Juvodden mener det både er dyrt å delta på OFW, og at tidspunktet passer dårlig. Hun mener også at norsk moteindustri har langt igjen før den når det samme nivået som Danmark.

Skandinavisk samarbeid

Daglig leder Norwegian Fashion Institute, Gisle Mardal, erkjenner at OFW har en lang vei å gå, men mener det er viktig å finne sin egen strategi.

Samtidig utelukker han ikke et skandinavisk samarbeid om én felles messe.

- Danish Fashion Institute har jo bestemt seg for at København skal bli den femte moteklynga, og jobber strategisk for å få dette til, sier han.

Designer Kjell A. Nordström, tidligere også kjent under navnet Baron von Bulldog, mener det ikke nytter å gi finanskrisa skylden for at færre designere deltar på OFW.

- Det er lettere å få sponsorer hvis man jobber på egenhånd. Samtidig velger flere å prioritere motemessen i København framfor OFW, fordi det kommer veldig lite innkjøpere til Oslo, og heller ingen internasjonale presse. Designere er jo som kjent avhengig av begge deler, sier Nordström.

Dekkselger Tommy Sharif underholder med sang på Oslo Fashion Week

Dekkselger Tommy Sharif underholder med sang på Oslo Fashion Week i februar i år.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.