Hopp til innhold

Fædrelandsvennen tar betalt for nettinnhold

Som første norske regionavis innfører Fædrelandsvennen i dag betaling for nettutgaven sin. Blir forsøket vellykket, vil en rekke norske nettaviser følge etter, tror mediekonsulent.

Fædrelandsvennen

Fædrelandsvennen er førstemann ut av norske nettaviser der du nå må være abonnent for å få tilgang til hele innholdet. Innen årets slutt vil andre aviser følge etter, mener mediekonsulent.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Eivind Ljøstad

Eivind Ljøstad

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Erik Wilberg.

Erik Wilberg

Foto: Handelshøgskolen BI
Arne Krumsvik

Arne Krumsvik

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Fra og med i dag må leserne av Fædrelandsvennen abonnere på papiravisa for å få tilgang til det meste av innholdet på nett.

– De som allerede er abonnenter vil få utvidet abonnement og tilgang også til de digitale flatene. De som ikke er abonnenter vil oppleve at de har et begrenset tilbud på nettavisen. Alt vi legger ut fra papiravisen vil ligge i et abonnementsområde, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad.

Kaster av gratispassasjerene

For avisa har ikke råd til å ta med gratispassasjerer lenger. På 15 år har den mistet nesten 11.000 abonnenter.

– Det er ikke noe hemmelighet at opplaget hos oss og lignende abonnementsaviser har falt jevnt siden midten av 90-tallet. Det er en større trussel for oss ikke å gjøre noe enn å gjøre noe. Det snur ikke om vi sitter stille og kun gjør det samme som i dag.

– Får en ketchupeffekt

Avisa er langt ifra alene. Siden 90-tallet har det samlede avisopplaget her til lands falt med om lag 750 000 aviser. Selv om mange aviser har gode lesertall på nett, er det for de aller fleste fortsatt papirutgaven som gir penger i kassa.

Derfor retter mange medieeiere nå blikket mot Sørlandet. Lykkes Fædrelandsvennen, kan det raskt føre til lignende betalingsløsninger for flere andre aviser, tror mediekonsulent og førsteamanuensis ved BI, Erik Wilberg.

– Vi får en slags ketchupeffekt. Hvis Fædrelandsvennen lykkes med sitt, vil vi se andre aviser prøve seg ganske fort. I løpet av året vil vi se flere aviser gå over på betalingsløsninger.

Tror planen er god

Medieforsker Arne Krumsvik er i utgangspunktet skeptisk til om folk vil begynne å betale for noe som har vært gratis så lenge. Men, han tror avisa har en god plan for å stanse flukten fra papirutgaven.

– Fædrelandsvennen tenker muligens at ved å lage en pakke med papiravis, nettavis og alle løsninger som måtte komme, vil brukerne – selv om de ikke bruker alt dette – tenke at det er en bedre pakke enn da de kun fikk papiravis.

Lukker deler av tilgang

Flere utenlandske aviseiere har forsøkt å lukke deler av tilgangen til sine nettaviser. Rupert Murdochs har innført en delvis betaling både på Wall Street Journal, The Times og Sunday Times

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober