Faderen og sønnen

Haavar (38) var snekker og landskapsarkitekt, men så møtte han en nonne på en kirketrapp. Nå er han munk på Majorstua. Hvorfor?

Haavar Simon Nilsen

Haavar er dominikanermunk, og lever i kloster på Majorstua i Oslo.

Foto: Bror Lawrence Lew OP

Hør dokumentaren: Faderen og sønnen

Last ned podkast: Faderen og sønnen

– Egentlig er det galskap å bo bare med menn, sier Haavar. Han har han gitt avkall på kjæreste, barn, karriere og penger.

Nå bor han på en liten celle i et kloster, sammen med sine nye brødre i Dominikanerordenen på Majorstua i Oslo.

I kortdokumentaren «Faderen og sønnen» forteller Haavar en nær og personlig historie. Hvorfor har han tatt det store spranget og viet sitt liv til Gud?En nonne forandret livet

Haavar var en ung og lovende landskapsarkitekt med draget på damene. Men på en reise møtte han en nonne på en kirketrapp. Etter dette fant han en ny vei i livet - han ville avgi et evig løfte til Gud.


Faderen

Haavar har alltid hatt et vanskelig forhold til sin egen far, som slet med psykisk sykdom gjennom hele Haavars barndom.

– Det er ingen tvil om at pappa har spilt en rolle i mitt livsvalg. Å gå i kloster har kanskje vært mitt opprør, sier Haavar.

Les mer om Haavar på hans egen blog.

Hør Haavars historie i kortdokumentaren «Faderen og sønnen» lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Av Kristin Heien Børnes. Teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Kjetil Saugestad

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK