Hopp til innhold

Facebook vurderer å åpne for barn

Facebook utvikler teknologi som tillater barn under 13 år å bruke nettstedet. – Det bør i så fall bli trygt og tilpasset barna, sier Medietilsynet.

Aldersgrense Facebook

Denne beskjeden møter deg ved registrering som ny bruker av Facebook hvis du oppgir at du er under 13 år gammel. Selskapet jobber nå med løsninger som vil tillate barn å bli brukere.

Foto: Skjermdump

Facebook utvikler teknologi som gjør at barn under 13 år kan bruke nettstedet under foreldrenes tilsyn, skriver Wall Street Journal.

Den nylig børsnoterte giganten på sosiale medier har testet et system som kobler barns Facebook-konti til foreldrenes.

Systemet gjør også at foreldrene kan kontrollere hvem barna legger til som venner og hvilke applikasjoner de ønsker å bruke, skriver avisen, og referer til kilder som har snakket med Facebooks ledelse.

Kildene sier videre at Facebook vurderer å kreve betalt av foreldrene til barna som ønsker å bruke nettsiden til underholdning og spill.

Millioner lyver på alderen

Facebook-gründer Mark Zuckerberg

Facebook-gründer Mark Zuckerberg vil åpne nettstedet for barn under 13 år, skriver Wall Street Journal.

Foto: Yuriko Nakao/Files / REUTERS
Pia Lang, Medietilsynet

Pia Lang leder Medietilsynets Trygg bruk-senter.

Foto: Medietilsynet

I dag må man være 13 år for å registrere seg med egen bruker på Facebook. Men mange barn lyver om alderen for å kunne opprette en egen konto.

Studier anslår at 7,5 million barn under 13 år allerede bruker nettstedet i USA.

– Det er vanskelig å håndheve aldersgrenser på internett. Mange foreldre vil at barna skal få tilgang til onlinetjenester. Vi er i kontinuerlig dialog med våre aksjeholdere og makthavere om hvordan foreldre på best mulig vis kan holde barna trygge i et internettmiljø i stadig utvikling, sier Facebook i en uttalelse til Wall Street Journal.

Facebook utvikler ofte teknologi som aldri ser offentlighetens lys. Det er derfor ikke klart når eller om selskapet kommer til å åpne for brukere under 13.

Håper Facebook vil føle presset

Her i Norge jobber Medietilsynet med informasjon om barns bruk av internett gjennom Trygg bruk-senteret.

Leder Pia Lang har troa på at Facebook kan lage en god tjeneste for barn – hvis selskapet vektlegger trygghet, innhold tilpasset barn og sikkert personvern.

– Facebook er svære, og har ressursene til å lage en god tjeneste. De vil ha stort press på seg og få mye oppmerksomhet. Det kan føre til at de føler et ansvar for å lage en trygg tjeneste, sier hun.

Ifølge Lang var 20 prosent av europeiske barn mellom ni og tolv år på Facebook i 2010 – et tall som trolig er langt større i dag.

– Det handler om å ha muligheten til å være sosial med andre. Det skjer på andre måter i dag enn da jeg og du vokste opp. Et Facebook tilrettelagt barn kan lære dem å bruke nye medier på en trygg måte. Det vil være positivt for utviklingen til barnet, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober