Hopp til innhold

Facebook slettet Solbergs Vietnam-bilde

Fredag morgen delte statsminister Erna Solberg Nick Uts historiske bilde fra Vietnamkrigen. Få timer senere hadde nettsamfunnet fjernet bildet.

Erna Solbergs innlegg om Nick Uts bilde

UTFORDRET FACEBOOK: Erna Solberg delte fredag Nick Uts ikoniske bilde fra Vietnamkrigen. Få timer senere var bildet forsvunnet.

Foto: Carina Johansen / Skjermbilde / NTB Scanpix

Solberg delte fredag morgen det omstridte bildet på sin egen Facebook-vegg, sammen med en tekst der hun tok et oppgjør med Facebooks sensurregime.

«Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten», skrev Solberg i innlegget, som også ble delt av kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Få timer senere hadde innlegget forsvunnet fra både Solbergs og Hellelands Facebook-vegger.

Bekrefter at Facebook fjernet innlegget

Sigbjørn Aanes

BEKLAGELIG: Statssekretær Sigbjørn Aanes varsler at han vil følge opp Facebooks sensur av statsministerens innlegg.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det er Facebook som har fjernet bildet fra Erna Solbergs konto. Det skjedde mens vi satt på et fly uten dekning, bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor overfor NRK i 12-tiden fredag.

Han kaller Facebooks sensur av statsministerens innlegg beklagelig.

– Det er høyst beklagelig at Facebook fjerner denne posten. Det de gjør, er å redigere en del av vår felles historie når de tar bort denne typen bilder.

– Vil statsministeren legge ut bildet på nytt?

– Vi har akkurat landet, og må vurdere hvordan vi skal følge dette opp videre. Men vi er nødt til å følge det opp på en eller anne måte, sier Aanes, som varsler at de nå vil vurdere hvordan de skal reagere på sensuren.

Egeland utestengt i tre dager

Solberg er ikke den eneste som får sanksjoner fra Facebook fredag. Tidligere denne uken ble forfatter Tom Egeland utestengt fra Facebook etter å ha delt en artikkel der Kim Phúc, jenta som er avbildet på Uts bilde, kritiserer Facebook.

Fredag ettermiddag forteller Egeland på Twitter at han igjen er utestengt fra nettsamfunnet, denne gang i tre dager. Årsaken skal ifølge forfatteren være at han delte Aftenpostens artikkel.

Laster Twitter-innhold

– Viktig med debatt

Aanes sier Solberg delte bildet for å få en debatt om hvilken makt Facebook har til å sensurere norske medier.

– Facebook er den viktigste nyhetsformidleren i dag. Da har de fått mye makt, og det er viktig å ha en debatt rundt sensur av denne typen bilder.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la også ut bildet på sin side, men det er i skrivende stund fortsatt tilgjengelig.

I en e-post til NRK skriver en talsperson for Facebook at det er utfordrende å skille mellom godkjent og ikke godkjent nakenhet.

«Samtidig som vi anerkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å opprette et skille mellom å tillate et bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre. Vi prøver å finne den rette balansen mellom å la folk uttrykke seg selv og å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å prøve å forbedre retningslinjene våre og måtene vi utøver dem på.»

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Til NRK sier hun at hun reagerer på at Facebook gjør dette mot et innlegg som var en kritikk av deres sensurpraksis. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

SLIK SVARTE ERNA: Statsministeren reagerer på at innlegget hennes ble slettet. Hun postet flere bilder som motreaksjon.

Erna Solbergs Facebook-post

FJERNET: Slik så innlegget til statminister Erna Solberg ut de få timene det fikk ligge ute.

Foto: Skjermbilde

Kulturstrøm

 • Skuespiller Anne Heche er død

  Skuespiller Anne Heche er død. Det skriver flere utenlandske medier. Hun er blant annet kjent fra TV-serien serien Ally McBeal, filmene «Donnie Brasco» og «Six days». Hun fikk Emmy for rollen i såpeoperaen «Another World».

  Heche var innlagt på sykehus og lå i kunstig koma, etter skader hun pådro seg da hun kjørte inn i en husvegg, fredag for en uke siden.

  Anne Heche Crash
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Salman Rushdie fortsatt i live

  Salman Rushdie er fortsatt i live, bekrefter guvernøren i New York etter at forfatteren ble angrepet fredag.

  Rushdie «får den hjelpen han trenger» etter at han ble fløyet til sykehus, sier guvernør Kathy Hochul på en pressekonferanse fredag, melder BBC.

  Hun sier det pågår en innsats for å samle inn mer informasjon om gjerningsmannen som angrep Rushdie på et litteraturarrangement i delstaten.

  Hochul roser en politimann som var på stedet og raskt grep inn og «reddet livet» til Rushdie og ordstyreren, som også ble angrepet.

  Hochul fordømmer angrepet og sier det er viktig at folk føler at de står fritt til å «si og skrive sannheten».

  En lege som var til stede på arrangementet og ga førstehjelp til Rushdie, sier forfatteren hadde fått flere stikkskader, inkludert en på høyre side av halsen, skriver New York Times. Hun sier Rushdie ikke fikk hjerte- lungeredning og at folk sa «han har puls, han har puls».

  Salman Rushdie
  Foto: Rogelio V. Solis / AP