Facebook slettet Solbergs Vietnam-bilde

Fredag morgen delte statsminister Erna Solberg Nick Uts historiske bilde fra Vietnamkrigen. Få timer senere hadde nettsamfunnet fjernet bildet.

Erna Solbergs innlegg om Nick Uts bilde

UTFORDRET FACEBOOK: Erna Solberg delte fredag Nick Uts ikoniske bilde fra Vietnamkrigen. Få timer senere var bildet forsvunnet.

Foto: Carina Johansen / Skjermbilde / NTB Scanpix

Solberg delte fredag morgen det omstridte bildet på sin egen Facebook-vegg, sammen med en tekst der hun tok et oppgjør med Facebooks sensurregime.

«Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten», skrev Solberg i innlegget, som også ble delt av kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Få timer senere hadde innlegget forsvunnet fra både Solbergs og Hellelands Facebook-vegger.

Bekrefter at Facebook fjernet innlegget

Sigbjørn Aanes

BEKLAGELIG: Statssekretær Sigbjørn Aanes varsler at han vil følge opp Facebooks sensur av statsministerens innlegg.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det er Facebook som har fjernet bildet fra Erna Solbergs konto. Det skjedde mens vi satt på et fly uten dekning, bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor overfor NRK i 12-tiden fredag.

Han kaller Facebooks sensur av statsministerens innlegg beklagelig.

– Det er høyst beklagelig at Facebook fjerner denne posten. Det de gjør, er å redigere en del av vår felles historie når de tar bort denne typen bilder.

– Vil statsministeren legge ut bildet på nytt?

– Vi har akkurat landet, og må vurdere hvordan vi skal følge dette opp videre. Men vi er nødt til å følge det opp på en eller anne måte, sier Aanes, som varsler at de nå vil vurdere hvordan de skal reagere på sensuren.

Egeland utestengt i tre dager

Solberg er ikke den eneste som får sanksjoner fra Facebook fredag. Tidligere denne uken ble forfatter Tom Egeland utestengt fra Facebook etter å ha delt en artikkel der Kim Phúc, jenta som er avbildet på Uts bilde, kritiserer Facebook.

Fredag ettermiddag forteller Egeland på Twitter at han igjen er utestengt fra nettsamfunnet, denne gang i tre dager. Årsaken skal ifølge forfatteren være at han delte Aftenpostens artikkel.

Laster Twitter-innhold

– Viktig med debatt

Aanes sier Solberg delte bildet for å få en debatt om hvilken makt Facebook har til å sensurere norske medier.

– Facebook er den viktigste nyhetsformidleren i dag. Da har de fått mye makt, og det er viktig å ha en debatt rundt sensur av denne typen bilder.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la også ut bildet på sin side, men det er i skrivende stund fortsatt tilgjengelig.

I en e-post til NRK skriver en talsperson for Facebook at det er utfordrende å skille mellom godkjent og ikke godkjent nakenhet.

«Samtidig som vi anerkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å opprette et skille mellom å tillate et bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre. Vi prøver å finne den rette balansen mellom å la folk uttrykke seg selv og å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å prøve å forbedre retningslinjene våre og måtene vi utøver dem på.»

Erna Solberg fikk et ikonisk Vietnam-fotografi sensurert av Facebook. Til NRK sier hun at hun reagerer på at Facebook gjør dette mot et innlegg som var en kritikk av deres sensurpraksis. Nå svarer statsministeren med å legge ut sladdede versjoner av en rekke historiske bilder.

SLIK SVARTE ERNA: Statsministeren reagerer på at innlegget hennes ble slettet. Hun postet flere bilder som motreaksjon.

Erna Solbergs Facebook-post

FJERNET: Slik så innlegget til statminister Erna Solberg ut de få timene det fikk ligge ute.

Foto: Skjermbilde

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP