Hopp til innhold

Facebook lanserer ny tjeneste

Paper skal formidle historier – både fra venner og resten av verden. Avistopp frykter at Facebook vil stjele lesere fra nettavisene.

Facebook app

På Facebook Paper har lansert en ny app hvor du skal få siste nytt ikke bare fra vennene sine, men også nyhetsverden.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Facebook fyller ti år på tirsdag, men har allerede tyvstartet feiringen. I dag lanserte de nemlig Facebook Paper i App Store.

«Utforsk og del historier fra venner og verden rundt deg.» Slik beskriver Facebook den nye appen – som er en slags kombinasjon av den nåværende nyhetsstrømmen og en nyhetsformidler.

– Facebook Paper er en ny måte å oppleve historier på, både fra venner og emner som opptar deg, skriver Facebook i en e-post til NRK.

Å bla nedover i nyhetsstrømmen for å få siste nytt om vennene dine, er nå gammelt nytt. I likhet med en papiravis, må du bla sidelengs for å veksle mellom de ulike historiene i Facebook Paper.

Nysatsingen er et tillegg til den ordinære Facebook-appen, og er foreløpig kun tilgjengelig via amerikanske App Store. Det er ikke kjent når nyheten kommer til Norge.

Bekymret for nettavisene

Med Paper vil nyhetshistorier i større grad bli integrert i Facebook. Det bekymrer administrerende direktør i Bergens Tidende.

– Det potensielt skumle med Paper, er at de vil konkurrere med de norske nettavisenes selvskrevne førsteplass i folks bevissthet, sier Andreas Thorsheim.

Facebook sitter allerede på mye informasjon om brukerne sine, og ut fra hva du tidligere har vist interesse for, kan de tilby nyheter og andre historier som trolig vil falle i smak. Dermed skal du kun ha behov for å logge på Facebook for å holde deg oppdatert.

– Facebook er en aktør med millioner av brukere som benytter seg av avansert teknologi for å tilby en nyhetstjeneste, sier Thorsheim.

Bergens Tidende jobber allerede med nye måter å møte konkurransen på.

– Vårt svar på Facebook Papers er at vi utvikler mobiltjenestene våre mye raskere. Vi må tørre å konkurrere mot oss selv med de samme midlene som Facebook og andre nå tar i bruk.

Facebook tror på mer trafikk

Facebook har vært tilbakeholden med informasjon, men skriver i en e-post til NRK at Paper vil være et valgfritt alternativ til den tradisjonelle Facebook-siden.

– Redaksjonelt innhold som blir presentert gjennom Facebook Paper vil være godkjent på forhånd av dem som står for originalinnholdet.

Facebook påpeker at Paper er en alternativ måte å konsumere nyheter på, og mener at tjenesten trolig vil generere mer trafikk til nettavisene.

Ida Aalen

Ida Aalen mener folk hovedsakelig bruker Facebook av sosiale grunner, ikke som nyhetskilde.

Foto: Anne Cecilie Remen/NRK

– Ved å klikke på en historie, havner folk på nettsiden til utgiveren og kommer til å oppdage flere historier. Vi tror at folk fortsatt kommer til å til å bruke rene nyhets-apper, nettaviser og trykte medier.

– Ingen konkurrent

Medieviter, Ida Aalen, tror ikke Paper vil utkonkurrere de norske nettavisene.

– Veldig mange bruker Facebook først og fremst av sosiale grunner, og ikke som en nyhetskilde, sier Aalen. Hun har skrevet masteroppgave om Facebook og er forfatter av boken «En kort bok om sosiale medier».

Første utgave av Facebooks nylansering er reklamefri, men Aalen tror neppe det kommer til å vedvare.

– Jeg regner med at det kommer til å dukke opp reklame etter hvert. Det er mye av inntektskilden til Facebook, sier Aalen til NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober