Hopp til innhold

Nå kan du snart «snooze» venner på Facebook

Lei av familien som alltid legger ut bilder fra Thailand i juleferien? Eller av han som poster bilder etter hver treningsøkt? Nå kan du snart ta en pause fra masete venner.

facebook

NYE LANSERINGER: Facebook har lansert nye funksjoner som gjør at folk vil få mer kontroll over hva som kommer opp i nyhetsfeeden sin.

Foto: Loic Venance / AFP

De fleste har Facebook-venner man til tider kan få nok av.

Om det er tanten som daglig poster bilde av julebaksten, venninnen som stadig reiser verden rundt, han som deler kleine treningsbilder eller en gammel klassekamerat som deler overfladisk livsvisdom.

Gjennom undersøkelser som viser at folk føler de mister kontrollen over hva som kommer opp på Facebook-siden deres, har Facebook nå lansert flere nye funksjoner som kan stanse disse «irritasjonsmomentene».

– Vi tester nye måter å gi brukerne kontroll over nyhetsstrømmen sin på, så de kan være oppdaterte på det de finner mest relevant, sier en talsperson for Facebook til nettstedet TechCrunch.

Laster Twitter-innhold

«Snooze»-funksjonen

Funksjonen «snooze», eller på norsk «slumre», vil fra neste uke av gjøre det mulig å ta en pause fra en venn, gruppe eller en side som man har fått nok av for en stund.

Denne gjør at du kan ta en pause på enten 24 timer, syv eller 30 dager, men likevel fortsatt være venn med personen, eller like siden. Man kan også slå av funksjonen når som helst under perioden.

«Folk har oppgitt at de ønsker mer innflytelse over hva de får opp i nyhetsstrømmen sin. Vi har derfor lansert dette for å gi dem mer kontroll og gjøre opplevelsen mer positiv», skriver Facebook selv på sine sider.

Du velger funksjonen under innstillinger for innlegget eller personen, og disse er vel uvitende om at du har valgt å ignorere dem for en stund.

Ifølge TechCrunch er det også sannsynlig at Facebook vil bruke slumre-funksjonen til å finne ut av hva du ikke liker, slik at du vil bli mindre eksponert for lignende innhold senere.

«Ta en pause»

En annen funksjon Facebook nå lanserer er «Take a break», eller «Ta en pause-knappen.»

Denne er utarbeidet for dem som nylig har gått ut av et forhold.

«Millioner av mennesker slår opp på Facebook ukentlig. Undersøkelsene våre viser at kontakt på nettet, i tillegg til å bli eksponert for eksens aktivitet, gjør denne prosessen vanskeligere», skriver Facebook.

Ved å velge funksjonen kan du altså få mer kontroll over hva du vil se av eksen din og ikke, hva eksen kan se av dine innlegg, og også hvem som kan se deres tidligere poster.

Ser vi nå kun de vi er enige med?

Medieviter og førsteamanuensis for Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo Marika Lüders, synes funksjonen er interessant, men mener også det er viktig å ha et kritisk øye til det.

Marika Lüders

INTERESSANT: Medieviter og førsteamanuensis Marika Lüders sier de nye Facebook-funksjonene er interessante, men at det enda ikke er gitt om dette er funksjoner folk vil bruke regelmessig

Foto: Marit Grut / NRK

Er dette en funksjon man trenger?

– Det kommer an på hva vi ønsker å oppnå. Det er interessant at Facebook prøver å gi brukerne økt kontroll. Samtidig kommer de inn på problemstillinger som er mye større enn det disse funksjonene kan bidra til å løse. Som om sosiale medier, og spesielt Facebook, er bra for oss, sier Lüders.

Medieviteren understreker at det ikke finnes klare svar på sammenhenger mellom folks humør og trivsel og bruk av sosiale medier. Studier viser derimot at dette avhenger av hvordan man bruker det.

– Det som er interessant med snooze-funksjonen, og den allerede eksisterende «unfollow-funksjonen», er at vi kan velge hvem vi vil fjerne fra nyhetsstrømmen vår. Bidrar slike funksjoner til at vi kun «ser» de vi er enige med, de vi synes er morsomme, kunnskapsrike eller interessante? spør Lüders.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober