Hopp til innhold

Facebook gjør deg ulykkelig

Kvinner, lavtlønna og de med lav utdanning blir ulykkelige av Facebook. Det viser den første store studien om bruken av nettverket i Sverige. – Slutt med Facebook, oppfordrer norsk sosialpsykolog.

Facebook
Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Ida Nilsson

Ida Nilsson

Foto: Valentin&Byhr
Arnulf Kolstad

Arnulf Kolstad

Foto: May Reppen-Gjelseth / NRK

– Det er lett å bli hekta, Facebook er som nikotin, det er lett tilgjengelig og slår direkte inn, sier professor i sosialpsykologi Arnulf Kol­stad.

For hva gjør Mark Zuckerbergs oppfinnelse med oss? Hvordan påvirkes vi av Facebook? Det ville tre kolleger i det svenske reklamebyrået Valentin&Byhr finne ut av. Siden sommeren 2011 har de, ved hjelp en høyskole i Gøteborgområdet, intervjuet 1000 svenske Facebookbrukere i alderen 14 - 74 år. Resultatet har overrasket på flere områder.

– At hver fjerde person føler seg dårlig om de ikke logger inn på Facebook regelmessig, at de føler det som om de henger etter, føles som en oppvåkning, sier Ida Nilsson, som er kommunikasjonsstrateg i reklamebyrået, til Dagens nyheter.

Sammenligner seg med andre

Dette er det første store Facebookstudiet som er gjort i Sverige.

Halvparten av svenskene, 4,5 millioner mennesker, er på Facebook. Drøye tre millioner av dem logger inn daglig. Lavtlønnede, lavt utdannede og kvinner er de som logger på hyppigst. Og studiet viser at spesielt kvinner føler seg verre jo lengere tid de bruker på Facebook.

– Vi tror grunnen kan være at man sammenligner seg med andres profiler. Folk legger gjerne ut bilder av seg selv når de er glade, hvilket skaper en illusjon om lykke ettersom man ikke ser personene i det virkelige liv når de ikke er glade. Om man sammenligner seg med andre føler man gjerne mindre lykkelig, sier Leif Denti som er doktorand i psykologi ved Universitetet i Gøteborg. Han sammenligner det med følelsen mange får av forsidebilder på motemagasiner.

– Facebook er en dårlig løsning

Svenske kvinner bruker i gjennomsnitt 81 minutter på Facebook hver dag, mer enn mannen som ifølge undersøkelsen bruker 64 minutter i snitt. Og nordmenn er antakelig ikke veldig forskjellig fra svenskene. I Norge var det 2,5 millioner brukere på Facebook per januar 2012.

– Det er jo ikke noe særlig å sitte på et forum der det er mye bløff rundt hvor lykkelige man er, sier sosialpsykolog Arnulf Kolstad til NRK.no.

Han sier mener studien nok forteller om dem som føler de ikke har lykkes helt i livet. Og det er også en av teoriene teamet bak studiet vil forske nærmere på: om det er flere mindre lykkelige personer som søker seg til Facebook.

– De som i utgangspunktet er lykkelig er kanskje ikke så avhengige av å konkurrere om det på nettet. Det er en viss logikk i det, men det er jo trist at man velger å drive med noe som gjør en enda mer deppa. Det finnes jo uendelig mange andre ting å gjøre, sier Kolstad.

Oppfordrer til å slutte med Facebook.

Kolstad mener at vi på Facebook ofte fremstiller oss mer lykkelig enn vi er, dermed er det en dårlig løsning for de som har et vaklende selvbilde, å konkurrere på Facebook. Han oppfordrer folk til å logge av.

– Slutt med Facebook og finn på andre ting! Det er en dårlig løsning på et litt traurig liv.

Han skjønner godt at folk blir hekta på Facebook, og at det er spennende å være pålogget og vanskelig å rive seg løs.

– Det er sosialt og man føler at man har kontakt med andre på en enkel måte, som man kanskje savner. Spesielt for de som kanskje ikke har så mange sosieale arenare å være på, blir dette tiltrekkende. Det er det som gjør det skummelt, det er enkelt og motstandfritt.

Det er ingen dørstokkmil man må trø over for å komme seg på Facebook. Farlig tilgjengelig, ifølge Kolstad.

Mye bruk fører til tomhetsfølelse

Han mener det er akkurat det samme som skjer med Facebookbrukere, som de som ser for mye på tv.

– Dess mer tid du bruker, jo verre føler du deg og jo større blir tomhetsfølelsen inni deg. Det er bedre å aldri logge seg på, og nyte livet på andre måter sammen med levende mennesker.

Kulturstrøm