Facebook blokkerte nakenbilde malt av Picasso

Det canadiske museet for moderne kunst i Montreal, brukte reklame hvor et nakenbilde malt av Pablo Picasso var avbildet. Dette falt i dårlig smak hos Facebook.

Picasso bilder

BLE BLOKKERT: Disse to bildene av Pablo Picasso ble blokkert i en museumsreklame på Facebook fordi de viste for mye nakenhet. Bildet viser «Femmes à la toilette» (t.v.) og «Large Still Life with Pedestral Table» (t.h.).

Foto: COURTESY MONTREAL MUSEUM OF FINE ARTS

The Montreal Museum of Fine Arts fikk blokkert reklamen for sin sommerutstilling på Facebook.

Dette fordi bildet på reklamen skal ha vist abstrakte bryster, malt av den moderne kunstmesteren Pablo Picasso.

– Bildet er ikke veldig oppsiktsvekkende, sier museets talsperson Pascale Chasse til BBC.

Forsøkte tre ulike bilder

Bildet er Picassos verk «Femmes à la toilette», og er et av hovedbildene for museets sommerutstilling.

Denne skal se på innflytelsen afrikansk kunst skal ha hatt på Picasso, samt kunstnerens påfølgende effekt på samtidige afrikanske kunstnere.

Bildet ble brukt både på print og i TV-reklamer, og også på hovedbanneret som de hadde utenfor museet.

moderne kunst

STØRST I MONTREAL: The Montreal Museum of Fine Arts er det største museet i Montreal, som ligger i Quebec i Canada. Bildet viser en utstilling fra 2014.

Foto: Ryan Remiorz / AP

Men Facebook, de ville ikke ha det.

Museet forsøkte da å endre reklamen til et annet abstrakt bilde av malemesteren - «Large Still Life with Pedestral Table».

Dette ble blokkert - i tillegg til et tredje og siste forsøk.

– Facebook-algoritmen ser ikke forskjell på kunst og dårlig reklame, sier Chasse, som endte opp med å ta kontakt med det sosiale nettverket.

Har endret retningslinjer for nakenhet

Facebook tillater brukere å publisere bilder av malerier med nakenhet, og det samme gjelder for fotografier av malerier, skulpturer og annen kunst som «viser mer hud».

Standarden for reklame er derimot strengere, og tillater ikke «naken-malerier» i reklame, selv om det til slutt ble gjort et unntak i dette tilfellet.

Politikken er noe den sosiale medier-giganten holder på å fornye, der flere har klaget på at de blokkerer kunst som viser det nakenhet, skriver den britiske kringkasteren.

– Vi vil at museer og andre institusjoner skal kunne dele sine mest ikoniske bilder, og vi holder derfor på å fornye vår tilnærming til nakenhet i malerier i reklame på Facebook, sier en talsperson for Facebook.

Nå som museets reklame er blitt akseptert, omtaler Chasse det hele som «et komisk tilfelle».

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs