Hopp til innhold

Få kvinner vil følge i hennes fotspor

Bare tre av femti studenter som tar eller har tatt bachelorgrad i elektronisk musikk på Universitetet i Agder, er kvinner. Også på NTNU i Trondheim sliter de med å få kvinnene til å velge musikkteknologi.

Anneli Drecker, Øyafestivalen 2015

Anneli Drecker regnes som en foregangskvinne innen norsk elektronisk musikk. Nå ønsker hun at flere kvinner skal studere og lage elektronisk musikk.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er mange jenter som gjør mye selv, men det blir ikke så mange som snakker om det, sier Anneli Drecker om andelen kvinner innen elektronisk musikk i Norge.

Drecker er for mange kanskje mest kjent som vokalist i Bel Canto, men gjør også mye av det tekniske på platene sine selv. Men hun innrømmer at hun innimellom har overlatt oppgaver til menn.

– Jeg kan jo det meste, men jeg fant ut at så lenge det er gutter med på platen så får de all «cred'en». Da orket ikke jeg alltid å gå videre med det fordi de ofte var flinkere enn meg, ler Drecker.

Hun tror at kvinner muligens gir opp litt lettere enn menn når det kommer til det tekniske.

I tillegg til artistkarrieren er Drecker også førsteamanuensis i rytmisk vokal ved Universitetet i Agder Hun mener det er viktig at flere kvinner studerer elektronisk musikk.

– Jeg tror den kjønnskvoteringen er viktig. Vi trenger kvinner i studio-settinger, både for å få en annen stemningen, men også fordi det ikke er noe som tilsier at de ikke skulle være der.

Rakel Nystabakk, Datarakel.

Rakel Nystabakk, også kjent som Datarakel.

Foto: Eva S. Winther

Eneste kvinne på «Laptop-linja»

Rakel Nystabakk, også kjent som Datarakel, var lenge eneste kvinne på det såkalte laptop-studiet på Universitetet i Agder i Kristiansand, der studentene spiller, komponerer og produserer elektronisk musikk.

– Jeg tror det handler om hva som er rundt en og hvem man ser opp til. I høst var jeg med i en barneforestilling som DJ. Da var det flere av barna som fikk en aha-opplevelse. De trodde DJ'ing bare var en guttegreie.

Rundt 50 studenter tar eller har tatt bachelorgrad i elektronisk musikk på siden oppstarten i 2013, og bare tre av dem som har startet, er kvinner. På NTNU i Trondheim, starter 25 studenter på bachelorstudiet i musikkteknologi hver høst. En eller to, er kvinner.

– Det er ikke problematisk for meg, men jeg lurer litt på hvorfor det er sånn. Dette er ikke vanskeligere for meg å lære meg enn for gutta. Det handler bare om innsats, sier Nystabakk.

Jon Marius Aareskjold er lærer i musikkteknologi og elektronisk musikk på UiA, også han ønsker seg flere kvinner på studiet.

– Jeg ser ingen grunn til at kvinner ikke skal søke. De få som er her er like flinke som alle andre. Skal man være musiker i 2025 så må kan kunne dette.

Aareskjold mener også media kan bli flinkere til å formidle at også kvinnelige artister lager musikk på datamaskinen.

– Når for eksempel Susanne Sundfør eller Anneli Drecker blir intervjuet, snakkes det lite om prosessen og hva de har gjort. Når de lager musikken sin så bruker de datamaskiner.

Kulturstrøm

 • Trolltunga får turistpris

  Trolltunga i Ullensvang har fått Travelers’ Choice-prisen frå Tripadvisor, som er ein internasjonal reisenettstad og -app. Prisen inneber at reisande meiner at attraksjonen er blant dei 10 prosent beste i verda. – Dette er ei oppmuntrande anerkjenning, seier dagleg leiar i Trolltunga AS, Åse Marie Evjen.

  Trolltunga
  Foto: Nina De Flon
 • Jeremiah «Jerry» Harris dømt til 12 år i fengsel

  Jeremiah «Jerry» Harris, som er kjent fra strømmetjenesten Netflix-dokumentaren «Cheer», ble dømt av en føderal dommer til 12 års fengsel etter anklager om overgrep mot barn, skriver BBC. Harris erkjente straffskyld i februar.

  En føderal dommer dømte onsdag 6. juli 2022 Jeremiah Harris til fengsel i 12 år etter anklager om overgrep mot barn.
  Foto: John Locher / AP
 • Schibsted-aviser trolig rammet av nytt dataangrep

  Sent onsdag kveld var flere av Schibsteds nettaviser nede. Mediekonsernet mener alt tyder på at det var et nytt dataangrep.

  Ifølge Bergensavisen gjaldt det blant andre VG, Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad.

  – Det er riktig at flere av Schibsteds aviser har opplevd ustabilitet i en periode nå i kveld, og alt tyder på at årsaken er et nytt tjenestenektangrep, sier kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted.

  Han opplyste klokka 23.16 at tjenestene var oppe eller på vei opp igjen.

  Onsdag i forrige uke opplevde både flere Schibsted-aviser og NRK problemer, og de bekreftet at de ble utsatt for et dataangrep. Samme dag startet også hackerangrep mot blant annet Arbeidstilsynet, Altinn, BankIDs nettside, Buypass, og flere andre nettsider. Også politiet ble rammet av angrepet.

  – Alt tyder på at angrepet kom fra et russisk og, jeg vil si, kriminelt miljø, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  Den russiske hackergruppa Killnet antas å stå bak angrepene.

  (NTB)