Hopp til innhold

Få kvinner vil følge i hennes fotspor

Bare tre av femti studenter som tar eller har tatt bachelorgrad i elektronisk musikk på Universitetet i Agder, er kvinner. Også på NTNU i Trondheim sliter de med å få kvinnene til å velge musikkteknologi.

Anneli Drecker, Øyafestivalen 2015

Anneli Drecker regnes som en foregangskvinne innen norsk elektronisk musikk. Nå ønsker hun at flere kvinner skal studere og lage elektronisk musikk.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Det er mange jenter som gjør mye selv, men det blir ikke så mange som snakker om det, sier Anneli Drecker om andelen kvinner innen elektronisk musikk i Norge.

Drecker er for mange kanskje mest kjent som vokalist i Bel Canto, men gjør også mye av det tekniske på platene sine selv. Men hun innrømmer at hun innimellom har overlatt oppgaver til menn.

– Jeg kan jo det meste, men jeg fant ut at så lenge det er gutter med på platen så får de all «cred'en». Da orket ikke jeg alltid å gå videre med det fordi de ofte var flinkere enn meg, ler Drecker.

Hun tror at kvinner muligens gir opp litt lettere enn menn når det kommer til det tekniske.

I tillegg til artistkarrieren er Drecker også førsteamanuensis i rytmisk vokal ved Universitetet i Agder Hun mener det er viktig at flere kvinner studerer elektronisk musikk.

– Jeg tror den kjønnskvoteringen er viktig. Vi trenger kvinner i studio-settinger, både for å få en annen stemningen, men også fordi det ikke er noe som tilsier at de ikke skulle være der.

Rakel Nystabakk, Datarakel.

Rakel Nystabakk, også kjent som Datarakel.

Foto: Eva S. Winther

Eneste kvinne på «Laptop-linja»

Rakel Nystabakk, også kjent som Datarakel, var lenge eneste kvinne på det såkalte laptop-studiet på Universitetet i Agder i Kristiansand, der studentene spiller, komponerer og produserer elektronisk musikk.

– Jeg tror det handler om hva som er rundt en og hvem man ser opp til. I høst var jeg med i en barneforestilling som DJ. Da var det flere av barna som fikk en aha-opplevelse. De trodde DJ'ing bare var en guttegreie.

Rundt 50 studenter tar eller har tatt bachelorgrad i elektronisk musikk på siden oppstarten i 2013, og bare tre av dem som har startet, er kvinner. På NTNU i Trondheim, starter 25 studenter på bachelorstudiet i musikkteknologi hver høst. En eller to, er kvinner.

– Det er ikke problematisk for meg, men jeg lurer litt på hvorfor det er sånn. Dette er ikke vanskeligere for meg å lære meg enn for gutta. Det handler bare om innsats, sier Nystabakk.

Jon Marius Aareskjold er lærer i musikkteknologi og elektronisk musikk på UiA, også han ønsker seg flere kvinner på studiet.

– Jeg ser ingen grunn til at kvinner ikke skal søke. De få som er her er like flinke som alle andre. Skal man være musiker i 2025 så må kan kunne dette.

Aareskjold mener også media kan bli flinkere til å formidle at også kvinnelige artister lager musikk på datamaskinen.

– Når for eksempel Susanne Sundfør eller Anneli Drecker blir intervjuet, snakkes det lite om prosessen og hva de har gjort. Når de lager musikken sin så bruker de datamaskiner.

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.