– Det er mange jenter som gjør mye selv, men det blir ikke så mange som snakker om det, sier Anneli Drecker om andelen kvinner innen elektronisk musikk i Norge.
Drecker er for mange kanskje mest kjent som vokalist i Bel Canto, men gjør også mye av det tekniske på platene sine selv. Men hun innrømmer at hun innimellom har overlatt oppgaver til menn.
– Jeg kan jo det meste, men jeg fant ut at så lenge det er gutter med på platen så får de all «cred'en». Da orket ikke jeg alltid å gå videre med det fordi de ofte var flinkere enn meg, ler Drecker.
Hun tror at kvinner muligens gir opp litt lettere enn menn når det kommer til det tekniske.
- Les også: YTRING: Myten om den kvinnelige artisten
- Les også: Kun 23 av topp 100 radioartister i 2015 var kvinner
I tillegg til artistkarrieren er Drecker også førsteamanuensis i rytmisk vokal ved Universitetet i Agder Hun mener det er viktig at flere kvinner studerer elektronisk musikk.
– Jeg tror den kjønnskvoteringen er viktig. Vi trenger kvinner i studio-settinger, både for å få en annen stemningen, men også fordi det ikke er noe som tilsier at de ikke skulle være der.
Rakel Nystabakk, også kjent som Datarakel.
Foto: Eva S. WintherEneste kvinne på «Laptop-linja»
Rakel Nystabakk, også kjent som Datarakel, var lenge eneste kvinne på det såkalte laptop-studiet på Universitetet i Agder i Kristiansand, der studentene spiller, komponerer og produserer elektronisk musikk.
– Jeg tror det handler om hva som er rundt en og hvem man ser opp til. I høst var jeg med i en barneforestilling som DJ. Da var det flere av barna som fikk en aha-opplevelse. De trodde DJ'ing bare var en guttegreie.
- Les også: Flere kvinnelige låtskrivere lykkes
Rundt 50 studenter tar eller har tatt bachelorgrad i elektronisk musikk på siden oppstarten i 2013, og bare tre av dem som har startet, er kvinner. På NTNU i Trondheim, starter 25 studenter på bachelorstudiet i musikkteknologi hver høst. En eller to, er kvinner.
– Det er ikke problematisk for meg, men jeg lurer litt på hvorfor det er sånn. Dette er ikke vanskeligere for meg å lære meg enn for gutta. Det handler bare om innsats, sier Nystabakk.
Jon Marius Aareskjold er lærer i musikkteknologi og elektronisk musikk på UiA, også han ønsker seg flere kvinner på studiet.
– Jeg ser ingen grunn til at kvinner ikke skal søke. De få som er her er like flinke som alle andre. Skal man være musiker i 2025 så må kan kunne dette.
Aareskjold mener også media kan bli flinkere til å formidle at også kvinnelige artister lager musikk på datamaskinen.
– Når for eksempel Susanne Sundfør eller Anneli Drecker blir intervjuet, snakkes det lite om prosessen og hva de har gjort. Når de lager musikken sin så bruker de datamaskiner.