NRK Meny
Normal

Få kvinner på radioen

Hilde Heltberg er en av få kvinner som får mye spilletid på radio. Bare åtte av de 100 mest spilte musikerne på radio er kvinner, viser nye tall.

Hilde Heltberg på Minnekonsert for Erik Bye 2005.

Hilde Heltberg ønsker seg flere kvinnelige kolleger, men sier nei til kvotering av kvinnelige artister.

Foto: Gjersøe, Jørn / Jørn Gjersøe, NRK

Statistikk fra vederlagsbyrået Gramo viser at det er svært få kvinner blant utøverne som fikk mye spilletid på radio i 2007. I tillegg går over 83 prosent av vederlagene til mannlige artister.

Gitaristen Børge Petersen-Øverleir er den som fikk mest spilletid på radio i 2007, med over 362 timer.

Se hele oversikten her: Gramo-statistikken (Pdf-fil)

- Gi meg en julegave

- Gi meg en julegave - få noen damer på radioen, ber Sigrun Tara Øverland i musikkorganisasjonen AKKS.

AKKS jobber aktivt for å få flere kvinner inn i musikkmiljøet, gjennom kurs og konserter. Øverland etterlyser sterkere politiske virkemidler for å få mer likestilling i norsk musikkliv.

- Jeg ser gjerne at folk lenger opp tar ansvar for at jenter blir fulgt opp, sier hun.

- Kvotering et alternativ

Marit Larsen

Marit Larsen er en av få kvinner som får mye spilletid på radio.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Jeg vil ikke gå aktivt ut å si at AKKS er for kvotering, men det er et alternativ. Sånn som det er nå er det så skjevt at det kanskje er en idé, sier hun.

Hilde Heltberg vil gjerne ha flere kvinnelige kolleger, men mener det er feil å kvotere kvinner inn i musikkmiljøet.

- Jeg liker ikke det. Jeg er helt sikker på at hvis det kommer en jente som er god nok, så er hun inne, sier Heltberg.

- Enkel forklaring

Hilde Heltberg høres ofte på norsk radio, både som soloartist og som bidragsyter på en rekke innspillinger av artister som Henning Kvitnes og Hellbillies. Hun tror forklaringen på at få kvinner får mye spilletid på radio er enkel: Det er langt flere menn som spiller popmusikk.

- Kvinner er i overtall i klassisk musikk og større ting, men i det musikermiljøet som jeg stammer fra så er det bare ikke sånn, sier hun til NRK.

De andre kvinnene som er representert blant de 100 mest spilte norske utøverne er Dorthe Dreier, Marian Lisland, Anne Grete Preus, Susanne Sundfør, Rita Eriksen, Kari Iveland og Marit Larsen.

Bør kvinnelige artister kvoteres?

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3