Få kvinner hedres av staten

Begravelse på statens bekostning er en ære som nesten utelukkende tilkommer menn.

Begravelse

Det er flest politikere som har blitt hedret med æresbegravelse, og blant kunstnerne er det forfatterne som nyter størst respekt.

Foto: Sonny Munk Carlsen

Etter krigen har 54 nordmenn blitt begravd på statens bekostning. Av de som har fått en slik begravelse siden krigen, er 51 menn og kun 3 kvinner.

- Det er litt pinlig. Når vi ser bakover i tid burde det ha vært flere kvinner flere steder, men dette er vel for galt, sier tidligere kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen. Også lagtingspresident Inge Lønning er forbauset over fordelingen.

- Det er en ganske dramatisk forskjell, det må man innrømme, sier Lønning.

Vesaas den siste kvinnen

Halldis Moren Vesaas var den siste kvinnen som fikk begravelse på statens regning da hun døde i 1995. Den første kvinnen etter krigen var Sigrid Undset i 1949, den andre var statsråd Sonja Ludvigsen i 1974.

I likhet med de aller fleste tidligere kulturministre fant heller ikke Valgerd Svarstad Haugland en kvinne å gi æresbegravelse til i sin regjeringstid. Hun mener at dette saker som er svært vanskelig å vurdere.

- Jeg syns det alltid blir en uverdig debatt etterpå dersom det er noen som ikke får det, men samtidig må man passe på at det ikke blir til for mange, for da blir det ikke noe ære ved det, sier hun.

Det er flest politikere som har blitt hedret med æresbegravelse, og blant kunstnerne er det forfatterne som nyter størst respekt. Seks forfattere har fått begravelse på statens bekostning, to komponister, to skuespillere og en billedkunstner.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs