Hopp til innhold

NRK anbefaler de beste Flagstad-platene

Flagstads storhetstid ved Metropolitan-operaen er godt dokumentert med både studioinnspillinger og live-opptak. Her får du mine favoritter.

Opptak i studio av programmet RCA Magic Key 1938. Kirsten Flagstad lytter til sin søster Karen Marie som befinner seg i studio i Oslo, og deltar i programmet med sang og samtale med Kirsten.

RADIO: Kirsten Flagstad deltar med sang og samtale i programmet RCA Magic Key 1938.

Foto: Anno Kirsten Flagstad Museum

For den som vil dykke ned i Flagstads storhetstid finnes det enorme mengder å ta av, blant annet en lang rekke liveopptak av komplette Wagner-operer fra Metropolitan og Covent Garden (London).

På disse utgivelsene kan du oppleve den «unge» Flagstad i aksjon på en operascene foran et publikum, med alt det innebærer av dramatisk intensitet og tilstedeværelse. Du finner simpelthen ikke større operakunst på plate enn dette

Denne innspillingen fra 1936 er en av de mest hørbare.

Dette live-opptaket fra Covent Garden, utgitt på platemerket Naxos Historical, er et av de bedre fra Flagstads storhetstid.

Foto: NAXOS

Utfordringen er imidlertid lydkvaliteten, som raskt gjør disse utgivelsene til et prosjekt for spesielt interesserte. Det vi snakker om er relativt primitive dokumentasjonsopptak av radiosendinger, som før båndspillerens tidsalder ble på direktegravert på acetatplater. Opptakene er ofte overført til CD via eldre båndopptak (hvis originalgraveringene har gått tapt), med mer eller mindre vellykkede forsøk på å filtrere bort det verste av støy og sus.

Flagstad i studio

Heldigvis finnes det alternativer. Flagstad gjorde et betydelig antall studioinnspillinger for RCA Victor (EMIs amerikanske søsterselskap) på 1930-tallet, og blant disse finner vi noen hun selv mente var hennes aller beste. Dette omfatter diverse romanser av Grieg, Strauss og Beethoven, inkludert Flagstads første innspilling av Griegs sangsyklus «Haugtussa». I tillegg finner du arier og scener fra operaer av Beethoven, Weber og Wagner.

Mange av Flagstads studioopptak er samlet på denne plateutgivelsen fra Simax.

Første bind i den utmerkede Flagstad-serien på platemerket Simax inneholder mange av studioopptakene som Flagstad gjorde på 30-tallet. Opprinnelig ble disse utgitt på RCA Victor, men finnes i dag for det meste på mindre plateselskaper som har overført lyden direkte fra godt bevarte 78-plater. Disse er i dag «falt i det fri» og omfattes ikke lenger av Copyright-lovgivning. På denne utgivelsen finner du dessuten samlet alle opptak som Flagstad gjorde før 1935, det eldste fra 1914.

Foto: SIMAX
Denne utgivelsen overlapper delvis med SIMAX, men her får du i tillegg Griegs Haugtussa.

Denne utgivelsen fra Naxos Historical inneholder de samme ariene av Beethoven, Weber og Wagner som Simax-utgivelsen, men her finner du i tillegg Flagstads innspilling av «Haugtussa» fra 1940 sammen med sin faste akkompagnatør Edwin McArthur.

Foto: NAXOS

I en særstilling står et lite knippe Wagner-duetter og -scener som Flagstad spilte inn sammen med den danske tenoren Lauritz Melchior, hennes faste «makker» i svært mange oppsetninger av Wagners operaer.

Noen av Flagstads beste studioinnspillinger finner du på dette albumet.

På denne utgivelsen får du alle innspillingene med Flagstad/Melchior samlet på ett brett. Danske Lauritz Melchior blir av mange regnet som den største Wagner-tenoren i det 20. århundre.

Foto: NAXOS

Dette er svært hørverdige opptak av et av operahistoriens mest legendariske «radarpar».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober