NRK Meny
Normal

Sjarmerende og alvorlig skranglefant

Skranglete, men velspilt, dessuten med et underliggende alvor. Rupa & The April Fishes imponerer og sjarmerer.

Rupa and The April Fishes
Foto: Cumbancha

Man kunne et øyeblikk mistenke henne for å fare lett over tingene. Musikken er på en gang skranglete og florlett, man kunne tro at Rupa er en gatesanger med lite annet på hjertet enn de vanlige private problemene som har ridd musikkbransjen siden tidenes begynnelse, særlig i USA. Men når hun synger ”Une Americaine en París”, handler det om adskillig alvorligere ting.

En amerikanerinne i Paris

Rupa kom til Paris og ble sittende på en bar og skravle med en algerier. De fant tonen og hadde det trivelig, helt til det kom fram at hun, til tross for sitt indiske utseende, faktisk var amerikaner. Da skiftet stemningen fra velvillig til fiendtlig, og hun måtte ta imot en tirade av antiamerikanske utfall fra han som fem minutter før hadde vært både gjestfri og hyggelig.

Rupa and The April Fishes
Foto: Cumbancha

Nå vil kanskje noen si at amerikanerne fortjener å få høre hvordan resten av verden har hatt det i møte med deres selvutnevnte krig mot terror, og at det er naivt av en amerikaner å komme til araberverdenens andre hovedstad Paris og deretter bli overrasket over hatet hun blir møtt med. Men det er ikke poenget. Poenget er nettopp det Rupa synger om. Hun er verken ansvarlig for, og neppe heller enig i, amerikansk utenrikspolitikk. Derimot synger hun om ubehaget, for ikke si frykten, denne opplevelsen tilførte livet hennes.

Lege uten grenser

Rupa er ikke ukjent med begrepet flerkulturell. Det er det for så vidt ingen amerikanere som er, men hun kom fra India til San Francisco som barn, vokste opp i Sør-Frankrike, før hun returnerte til San Francisco, hvor hun utdannet seg til lege. Det er også hennes daglige virke, og hun har engasjert seg i helseaspektet ved innvandring, blant annet gjennom et prosjekt i grensebyen Tijuana i Mexico. Ved siden av er hun altså musiker, sammen med det grenseløse skranglebandet The April Fishes.

Verden rundt på 52 minutter og 37 sekunder

The April Fishes spiller en salig blanding av argentinsk tango, romamusikk fra Balkan, meksikansk mariachimusikk, franske chansons, berlinske cabaretviser og solid americana, dessuten har de en jazzskolert trompetist fra New Orleans. Rupa selv synger på fransk, spansk, engelsk, hindi og roma, og resultatet er en Zareptas krukke av alt som faller henne og bandet inn.

Rupa and The April Fishes
Foto: Cumbancha

Det skrangler, det virrer og det svinger, og av og til virker det som om de underspiller av redsel for å virke elitistisk. Jeg hører en smule Tom Waits, en smule Negresses Vertes, en smule rumenske gatemusikanter, men først og fremst viljen og personligheten til Rupa og hennes April Fishes - navnet sier egentlig alt. Verden trenger alltid flere dedikerte leger, men vi trenger slik musikk også. Vi får bare håpe Rupa har plass til begge deler i sitt videre virke.

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.