NRK Meny
Normal

Exit Tormod

Etter tre år, eller noe der omkring, var det tirsdag 30. oktober 2007 ugjenkallelig slutt: aldri mer skal Herravdelingen berikes av Tormods Løklings begredeligheter. Tormod has just left the building.

Tormod Løkling, Finn Bjelke og Yan Friis
Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Tormods ukentlige tristesser har på sin måte vært en kjær og umistelig del av Herreavdelingens sendinger siden 2004. I hvert fall hvis vi skal tro Tormod selv:

Tormod Løkling

Lykkelig herre

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

- Jeg sjekket gjennom noen av manusene mine før jeg kom over hit, og jeg mener å kunne dechiffrere årstallet 2004 på et av dem, men dette overlater jeg til fremtidens arkeologiske hjelpemidler å finne ut av sikkert, sier Tormod med en snodig blanding av bunnløst vemod og euforisk lykke.

Sluttet pga lykke

Det skal en ekte Herre til å kaste inn håndkledet på det rette tidspunkt, og i så måte kan det trygt hevdes at Tormod allerede er på overtid. Men angstknutene ble til slutt for få og lykkeriene for mange til at han klarte å holde masken lenger:

- Jeg befant meg etter hvert i en for meg uvant konstant tilstand av tilsynelatende glede, og etter at Brann til alt overmål tok gullet hem, sto det tindrende klart for meg at en ærefull sorti nå var påkrevd. Jeg hadde rett og slett havnet i en permanent tilstand av lykkelig skrivesperre, og ingen tegn tydet på at jeg skulle møte tilstrekkelig motbør i overskuelig fremtid. Derfor ønsker jeg nå å la de yngre krefter slippe til og påbegynner nå min generasjons store oppvekstroman. Et forhåpentligvis evig formålsløst prosjekt.

Litt glade

Finn Bjelke og Tormod Løkling

En slags avskjed

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Finn og Yan er selvfølgelig lei seg for at Tormod på denne måten lar dem i stikken, men kan ikke hjelpe for også å føle noen stikk av betingelsesløs lykke jage gjennom kroppen:

- Det begynte å bli slitsomt å møte sine egne katastrofer i døren hver eneste tirsdag, så det skal bli godt å slippe litt nå, sier en beveget Yan i en kommentar, og fortsetter:

- Tormod hevder at man alltid er en Herre når man engang har vært en herre, men jeg mener at alle er vi Herrer innerst inne. Tror jeg.

Finn har ingen kommentarer på det nåværende tidspunkt, men ettersom han for lengst har ordnet en arvtaker til Tormods kåserier, kan man trygt gå ut ifra at eventuelle sorgreaksjoner er over lfor engst.

Etterskrift

Nå gjenstår det kun for Tormod å finne sin nye arena og møte livets aftenrøde som en Hjemmets mann. Gravskriften har han allerede klar:

'Han døde ung og lovende, 87 år gammel. Skutt i ryggen av en sjalu ektemann.'

 

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3