NRK Meny
Normal

Everybody wants to be a Cat

En dyktig jazzmusiker er «A Cool Cat!»
Augustin fra Hippo tilstår at han løy, hyklet og stjal for å gjøre seg til lags med kameratene sine.
Han ville være cool.
Han ble glad av å gjøre det onde!

Bobby Hackett (1915-76) Foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Bekjennelser

I Augustins «Confessiones» eller «Bekjennelser» skriver han om hvordan han lurte seg unna, stjal og bløffet som guttevalp.

Siden han er så ærlig og sårbar får han fram at han likte å gjøre det som var galt. Han følte seg glad, men ble rasende hvis han fersket kameratene sine i å gjøre det samme.


Augustin skriver:

«Med utallige løgner narret jeg både trellen som hadde tilsyn med meg, lærerne og foreldrene mine, fordi jeg var glad i å leke, ivrig etter å se verdiløse skuespill og opptatt av å etterligne dem.

Jeg stjal også fra spiskammeret og bordet hos mine foreldre, enten fordi jeg hadde lyst på noe godt, eller for å gi guttene som tok betaling for å leke med meg, enda de selv hadde like stor moro av det.

Og i leken prøvde jeg ofte å lure til meg seieren ved å fuske, fordi det forfengelige begjæret etter å være førstemann vant over meg. Men det som jeg gjorde mot andre ville jeg ikke selv finne meg i og påtalte det strengt dersom jeg grep andre i det.

Når jeg selv ble grepet og anklaget, ville jeg ikke tilstå, men ble rasende.»
(Augustin, Bekjennelser, Første bok kap 19.)


Platon og Kant

Her ser vi for det første at Augustin gjør unntak for seg selv. Han kan bløffe – de andre får kjeft hvis de jukser. Kantianere vil nikke gjenkjennende. Man skal ikke gjøre unntak for seg selv. Moralloven gjelder for alle.

Filosof Solveig Bøe peker på en ting til. Platon og Aristoteles framholder at det onde skyldes mangel på innsikt. «Den som vet må stå i handlingens sentrum, ellers går det galt» sier Sokrates.

Augustins bekjennelser går utenfor begge de to moralske retningene. Han likte å gjøre det som var galt. Det «onde gjorde godt».

Musikken

Knut Borge introduserer en ny jazzlegende i dag: Gitarist og trompetist Bobby Hackett som vi skal høre mer til i ukene framover. Denne uken hører vi to innspillinger, den gamle «That Da-Da-Strain» og en av Hacketts favoritter som han spilte inn flere ganger på plate: «Embracable You»
Interesserte kan høre Hackett på vår spilleliste i Spotify: Studio Sokrates spilleliste i Spotify