Eventyrlig 80-årsjubilant

Hergés tegneseriehelt fyller 80 år i dag.

Tintin

Den evigunge gravejournalisten Tintin fyller 80 år lørdag.

Foto: HERGE / SCANPIX

Den belgiske reporteren Tintin og hans trofaste hund Terry har vært på mange eventyr siden de først vandret inn på sidene til en belgisk avis i 1929.

Første gang i 1929

Tintin i Sovjet

Slik så Tintin og Terry ut i det aller første eventyret, 'Tintin i Sovjet'.

Foto: HERGE / SCANPIX

Tintin dukket først opp i et barnebilag til den belgiske avisen Le Vingtième Siècle den 10. januar 1929.

Den ivrige, unge reporteren driver gravende journalistikk som alltid ender i trøbbel og eventyr for ham og hans lille terrier.

Georges Remi, som tegnet serien under kunstnernavnet Hergé, har hele tiden blandet virkelige og oppdiktede plasser til sine eventyr. Tintin har blant annet reist rundt i hjemlandet Belgia, Tyskland, Sveits, Skottland, England, USA, Kongo, og India. Og blant de mindre kjente finner vi Syldavia og Borduria.

Forfatteren begynte for alvor å utforske landene og de ulike kulturene han sendte Tintin til da han skrev boka The Blue Lotus i 1934-35. Grunnen var at han følte ansvar overfor sine lesere for å gjøre det så ekte som mulig.

Bøker, filmer og teater

Herge, Tintins far

Georges Remi, alias Hergé, er Tintins far.

Foto: OFF / AFP

Stripene har etterhvert fått plass i 24 bøker, et utall suksessfulle blader, og har senere vært gjort om for både film og scene.

Det foreligger også planer om en spillefilm om Tintins mange eventyr, som opprinnelig skulle bli regissert av Steven Spielberg. Det er imidlertid mange ubekreftede rykter omkring disse planene.

På sin 70-årsdag hadde Tintin og vennene hans solgt bøker i 170 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Les også: Rasistisk Tintin?

Tintin i Kongo

Tintins besøk i Kongo avstedkom sterke reaksjoner fra enkelte hold. «Tintin er rasist», lød anklagene.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / AFP

Kulturstrøm

  • «Big bird» pensjonerer seg

    Skodespelaren Caroll Spinney (84) pensjonerer seg, melder New York Times. Amerikanaren har spelt rolla som «Big bird» og «Oscar the Grouch» sidan oppstarten av «Sesame street» i 1969. Det finst ikkje eit eksakt tal på kor mange episodar Spinney har vore med i, men ein talsperson for TV-programmet seier det er snakk om fleire tusen.

    End of an era: Original Big Bird is leaving "Sesame Street"
    Foto: Stan Honda / AFP

Flere kulturnyheter