Hopp til innhold

Eventyrlig 80-årsjubilant

Hergés tegneseriehelt fyller 80 år i dag.

Tintin

Den evigunge gravejournalisten Tintin fyller 80 år lørdag.

Foto: HERGE / SCANPIX

Den belgiske reporteren Tintin og hans trofaste hund Terry har vært på mange eventyr siden de først vandret inn på sidene til en belgisk avis i 1929.

Første gang i 1929

Tintin i Sovjet

Slik så Tintin og Terry ut i det aller første eventyret, 'Tintin i Sovjet'.

Foto: HERGE / SCANPIX

Tintin dukket først opp i et barnebilag til den belgiske avisen Le Vingtième Siècle den 10. januar 1929.

Den ivrige, unge reporteren driver gravende journalistikk som alltid ender i trøbbel og eventyr for ham og hans lille terrier.

Georges Remi, som tegnet serien under kunstnernavnet Hergé, har hele tiden blandet virkelige og oppdiktede plasser til sine eventyr. Tintin har blant annet reist rundt i hjemlandet Belgia, Tyskland, Sveits, Skottland, England, USA, Kongo, og India. Og blant de mindre kjente finner vi Syldavia og Borduria.

Forfatteren begynte for alvor å utforske landene og de ulike kulturene han sendte Tintin til da han skrev boka The Blue Lotus i 1934-35. Grunnen var at han følte ansvar overfor sine lesere for å gjøre det så ekte som mulig.

Bøker, filmer og teater

Herge, Tintins far

Georges Remi, alias Hergé, er Tintins far.

Foto: OFF / AFP

Stripene har etterhvert fått plass i 24 bøker, et utall suksessfulle blader, og har senere vært gjort om for både film og scene.

Det foreligger også planer om en spillefilm om Tintins mange eventyr, som opprinnelig skulle bli regissert av Steven Spielberg. Det er imidlertid mange ubekreftede rykter omkring disse planene.

På sin 70-årsdag hadde Tintin og vennene hans solgt bøker i 170 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Les også: Rasistisk Tintin?

Tintin i Kongo

Tintins besøk i Kongo avstedkom sterke reaksjoner fra enkelte hold. «Tintin er rasist», lød anklagene.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / AFP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.