Eventyrlig 80-årsjubilant

Hergés tegneseriehelt fyller 80 år i dag.

Tintin

Den evigunge gravejournalisten Tintin fyller 80 år lørdag.

Foto: HERGE / SCANPIX

Den belgiske reporteren Tintin og hans trofaste hund Terry har vært på mange eventyr siden de først vandret inn på sidene til en belgisk avis i 1929.

Første gang i 1929

Tintin i Sovjet

Slik så Tintin og Terry ut i det aller første eventyret, 'Tintin i Sovjet'.

Foto: HERGE / SCANPIX

Tintin dukket først opp i et barnebilag til den belgiske avisen Le Vingtième Siècle den 10. januar 1929.

Den ivrige, unge reporteren driver gravende journalistikk som alltid ender i trøbbel og eventyr for ham og hans lille terrier.

Georges Remi, som tegnet serien under kunstnernavnet Hergé, har hele tiden blandet virkelige og oppdiktede plasser til sine eventyr. Tintin har blant annet reist rundt i hjemlandet Belgia, Tyskland, Sveits, Skottland, England, USA, Kongo, og India. Og blant de mindre kjente finner vi Syldavia og Borduria.

Forfatteren begynte for alvor å utforske landene og de ulike kulturene han sendte Tintin til da han skrev boka The Blue Lotus i 1934-35. Grunnen var at han følte ansvar overfor sine lesere for å gjøre det så ekte som mulig.

Bøker, filmer og teater

Herge, Tintins far

Georges Remi, alias Hergé, er Tintins far.

Foto: OFF / AFP

Stripene har etterhvert fått plass i 24 bøker, et utall suksessfulle blader, og har senere vært gjort om for både film og scene.

Det foreligger også planer om en spillefilm om Tintins mange eventyr, som opprinnelig skulle bli regissert av Steven Spielberg. Det er imidlertid mange ubekreftede rykter omkring disse planene.

På sin 70-årsdag hadde Tintin og vennene hans solgt bøker i 170 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Les også: Rasistisk Tintin?

Tintin i Kongo

Tintins besøk i Kongo avstedkom sterke reaksjoner fra enkelte hold. «Tintin er rasist», lød anklagene.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / AFP

Kulturstrøm

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationaltheatret i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Forfattere investerer i publisering

  Forfattere investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres. BoldBooks har en aksjebasert crowdfunding som åpner 29. juni, og i forkant er det 165 personer som har forhåndsbestilt aksjer for 2,5 millioner kroner.

  Gründer og daglig leder for BoldBooks, Kristin Over-Rein opplyser i en pressemelding at de har fått med Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde, Arne Berggren og flere andre forfattere på investorsiden.

  Bestselgerforfatteren Unni Lindell har tidligere meldt seg ut av Den norske Forfatterforening, og byttet forlag fra Aschehoug til Capitana, senere Strawberry – der hun selv understreker at hun akter å forbli som forfatter.

  Hanne Kristin Rohde uttaler at det ikke lenger «bør være en selvfølge at et forlag skal overta eiendomsretten til verket for alltid» (NTB).