Normal

– Kampene henger sammen

– Det er flott at noen har skjønt at det er en sammenheng mellom de forskjellige kampene mine. Jeg er veldig beæret, sier Eva Joly etter at hun fikk årets Sofiepris.

Eva Joly

Eva Joly takket for Sofieprisen via Skype fra valgkampkontorene i Paris.

Foto: Erik Aasheim

I valgkampkontorene til De Grønne i Paris er det en vanlig dag på jobben for de fleste. Men ikke for presidentkandidaten selv.

Stolt forklarer Eva Joly sine medarbeidere hvilke andre som har fått Sofie-prisen før henne: kenyanske Wangari Maathai, som senere fikk Nobels fredspris, Brasils tidligere miljøvernminister Marina Silva, Sveriges tidligere statsminister Göran Persson og organisasjonen Attac.

– Vevet sammen

– Kampen for en bærekraftig utvikling går fremover fordi vi skjønner at tiltakene må være vevet sammen med finans og korrupsjonsspørsmål, sier Eva Joly til NRK.no.

Hun har i årevis jobbet for å vise denne sammenhengen. I dag gjør hun det gjennom sitt verv som leder av utviklingskomiteen i EU-parlamentet.

– Jeg har selv brukt tid på å forstå det. Så lenge du ikke bekjemper korrupsjon, hvitvasking og de multinasjonale selskapenes misbruk av korrupsjon så kan du heller ikke gå for bærekraftig utvikling, sier hun.

Eva Joly trekker frem kobber-produksjonen i Zambia som et eksempel. Hun hevder at multinasjonale selskaper som utvinner kobber i Zambia, har fått disse avtalene gjennom korrupsjon.

– Da blir det ikke verdiene igjen i Zambia og dessuten forurenser kobber-utvinningen landets elver. Så skal man ha bærekraftig utvikling må man bekjempe korrupsjon, sier Eva Joly.

Domstol mot miljøkriminalitet

En av hennes viktigste poltisiske saker er en egen internasjonal domstol mot milkjøkriminalitet.

Norsk-franske Eva Joly sliter på meningsmålingene. Hun ligger nå på 2, 5 prosent. Målet hennes er 10 prosent. Sofieprisen er en stor gladnyhet for 68-åring under en valgkamp i motbakke.

– Det er en oppmuntring til å stå på, det er det, sier Eva Joly.

Rett i begravelse

Rett etter at hun deltok via Skype under pris-offentliggjøringen i Oslo, dro Eva Joly rett til begravelsen til soldatene som ble drept i forrige uke i byen Montauban.

Politiet mener det er samme mann som står bak drapene på tre jødiske skolebarn og en lærer mandag. Den antatte gjerningsmannen er fra Algerie.

– At en muslim trolig står bak vil endre hele presidentvalgkampen, sier Eva Joly og frykter at dette er gavepakke til høyresiden.

Kulturstrøm

 • Dato klar for Downton Abbey-filmen

  Deadline.com og en rekke andre amerikanske medier melder at datoen for når Downton Abbey-filmen kommer er klar: 20. September, 2019. Downton Abbey-TV-serien er et historisk drama som er sendt i over 100 land og har vunnet en rekke priser.

  Downton Abbey
  Foto: Carnival Film & Television Ltd
 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters