Eurovision Song Contest står i fare

Arrangøren av årets Eurovision Song Contest vurderer alternative scenarioer på grunn av koronaviruset.

Duncan Laurence

VINNER: Nederlandske Duncan Laurence vant fjorårets Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Nå råder det usikkerhet om hva som vil skje med årets ESC, som etter planen skulle arrangeres i Rotterdam i mai.

Foto: Thomas Hanses / Pressebilde

Det er Reuters som melder at det er fare for at årets Eurovision Song Contest ikke går av stabelen i mai.

En talsmann for den nederlandske kringkasteren NPO sier at man kontinuerlig vil følge situasjonen og anbefalingen fra helsemyndigheter. Man vurderer nå andre muligheter for å kunne arrangere verdens største musikkonkurranse.

EBU (European Broadcasting Union) uttalte nylig til NRK:

– EBU følger selvfølgelig situasjonen rundt koronaviruset tett, ut fra Verdens helseorganisasjon og nasjonale retningslinjer. Vi vil fortsette å følge utviklingen rundt om i Europa, men det er for tidlig å kommentere potensielle scenarioer.

Kan ramme flere arrangementer

NRKs Melodi Grand Prix-sjef Stig Karlsen sier følgende:

– Jeg har ingen kommentar ut over at vi følger utviklingen og informasjon fra arrangør og myndigheter.

Eurovision er ikke det eneste store arrangementet som kan bli avlyst. Både sommer-OL i Tokyo og EM i fotball står i fare for ikke å bli arrangert. Premieren av den nye James Bond-filmen er også utsatt.

Morten Thomassen

MGP-FAN: Leder i Melodi Grand Prix-klubben sier det vil være en ekstraordinær situasjon hvis Eurovision Song Contest 2020 blir avlyst. Hvert år siden 1956 har man arrangert verdens største musikkonkurranse.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Leder i MGP-klubben: – Veldig spesielt

Morten Thomassen, leder i MGP-klubben, sier det hele er en spesiell situasjon, og at det vil være svært leit hvis ESC vil bli avlyst eller eventuelt arrangert uten tilskuere.

– Det er rimelig kjipt, det er veldig mange som gleder seg til å dra til Rotterdam, på samme måte som folk ønsker å se fotballmesterskap. Men Eurovision er jo en samling med veldig mange mennesker, og det er jo det som er farlig her. Den danske finalen i morgen skal gå uten publikum i salen, det er jo også veldig spesielt.

Han sier at en avlysning vil være oppsiktsvekkende, også historisk sett.

– Dette er jo en over 60 år gammel tradisjon. Det har vært uvennskap og kriger i løpet av de 60 årene med Eurovision, men vi har uansett klart å arrangere det. Så det er veldig rart at et virus kanskje skal stoppe moroa.

Kulturstrøm

  • Ny teatersjef på Rosendal

    Briten Alexander Roberts (33) blir ny teatersjef på Rosendal Teater (tidligere Avant Garden). Roberts har bygget opp Reykjavik Dance Festival og er nå klar for Trondheim.

  • Tre CNN-journalister løslatt

    I USA er tre journalister løslatt etter å ha blitt pågrepet under en live-sending, mens de rapporterte opptøyene i Minneapolis. Det melder CNN. Myndighetene i delstaten sier de beklager.