NRK Meny
Normal

EU kritisk til Elton John

En konsert med Elton John ble finansiert ved hjelp av EU-penger som skulle gått til å motvirke finanskrisa.

Elton John

Elton John-konserten i Napoli samlet i fjor omkring 100.000 mennesker.

Foto: STRINGER/ITALY / REUTERS

Elton John på scenen i Napoli, 2009

Elton John på scenen i Napoli.

Foto: Salvatore Laporta / Ap
Elton John mottok også en egen pris mens han var på Piedigrotta-festivalen i 2009.

Elton John mottok også en egen pris mens han var på Piedigrotta-festivalen i 2009.

Foto: STRINGER/ITALY / REUTERS

Fredag kom EU med en uttalelse der de sa at de ønsker å vite hvorfor noen av unionens midler i fjor ble brukt til å finansiere en konsert med Elton John i Italia, akkurat da finanskrisen var med på å tvinge medlemslandene til nøysomhet.

Øremerket prosjekter i fattige EU-land?

I september 2009 spilte Elton John for titusener av mennesker i den italienske byen Napoli, under Piedigrotta-festivalen. Arrangementet får støtte fra lokale myndigheter, som har et visst spillerom i forhold til å hjelpe kulturelle aktiviteter.

Men nå stiller EU spørsmålstegn ved hvorfor penger ble brukt til akkurat denne konserten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

EU ønsker «så fort som mulig» å få vite om penger som var øremerket investeringer i prosjekter i fattige EU-land, ble brukt på konserten.

Ifølge EU-talsmann Ton van Lierop ble 2,25 millioner Euro fra EU-fond investert i festivalen og 720.000 Euro, eller omkring 5,8 millioner norske kroner, ble brukt på Elton John-konserten, melder Associated Press.

Festivalen forsvarer pengebruken

Talsmannen understreker at kulturelle midler fra EU som regel var ment til renovering av historiske bygninger eller etablering av kulturelle sentre, heller enn å støtte enkeltkonserter.

Dario Scalabrini, som er talsmann for den omtalte festivalen, forsvarer på sin side bruken av pengene. Han hevder bruken av pengene var ment som promotering av området konserten ble avholdt på, og at akkurat det også skjedde.

Pengene utgjorde det Elton John skulle ha i betaling for konserten, hevder han videre. Og konserten ble også kringkastet live på den statlige tv-kanalen, dro 100.000 tilskuere, inkludert 6.000 turister.

Pengebruken i Napoli fører til at EU vil sette et ekstra søkelys på regionen og deres bruk av EUs kulturelle midler. Dersom bruken blir ansett som upassende, kan penger bli holdt tilbake i fremtiden.

Flere kulturnyheter