NRK Meny
Normal

Vil ødelegge markedet for stjålet kunst i Norge

Hele 20 kunstskatter er savnet i Norge, stjålet fra enten private hjem eller gallerier. Nå skal Økokrim knekke markedet for stjålet kunst.

«Løsrivelse II» av Edvard Munch

«Løsrivelse II» av Edvard Munch er et av 11 Munch-kunstverk blant 20 verdifulle kunstverk stjålet i Norge. Her er «Løsrivelse II» på en utstilling i Chemnitz i Tyskland i sommer, som er en feiring av Munchs jubileumsår.

Foto: Hendrik Schmidt / DPA

I USA har Interpol en egen database for stjålne kunstverk, og norsk politi har lenge ønsket seg noe lignende. Bare de to siste månedene er det registrert 165 stjålne kunstverk i Interpols database.

I påvente av et nytt straffesakssystem har Økokrim laget sin egen liste for stjålet kunst. I dag presenterer VG for første gang listen med oversikt over de 20 mest verdifulle kunstverkene som er stjålet i Norge.

Økokrims liste går tilbake til 1972. Nå ønsker de å ødelegge markedet for stjålet kunst.

– Disse maleriene finnes en plass, og for noen er det interessant å omsette dem. Men da må de ut på et eller annet marked, og det kan vi ta knekken på hvis folk blir enda mer oppmerksomme, sier politioverbetjent Kenneth Didriksen til VG.

  • Se oversikten over de 20 etterlyste kunstverkene øverst i høyrespalten
  • Alle bildene kan du se hos VG (bak betalingsmur)

Langt over ti millioner kroner

Didriksen har ansvar for kunstetterforskningen i Økokrim, og forteller at økt sikkerhet gjør private samlinger mer utsatt.

Ifølge Økokrim er den totale verdien på stjålet kunst langt over ti millioner kroner, og hele 11 av de 20 kunstverkene er bilder laget av Edvard Munch.