NRK Meny
Normal

Blindeforbundet raser over manglende synstolkning

Ingen norske filmer har fått penger av Kulturdepartementet til synstolkning i år. Veldig skuffende, mener Blindeforbundet.

Sverre Fuglerud

Sverre Fuglerud sier det blir vanskelig for blinde å få fullt utbytte av filmopplevelsen dersom filmen ikke er synstolket.

Foto: Kristin Forland / NRK

Kulturdepartementet har ikke bevilget penger til synstolkning av norske filmer i år. Det er Sverre Fuglerud i Blindeforbundet lite imponert over.

– 2014 kommer til å bli et dårlig år for synstolkning. De syv siste årene har det vært en rekke filmer som har blitt synstolket, men i år gis det ikke støtte fra det offentlige, sier Fuglerud til NRK. Han er interessepolitisk talsmann i Blindeforbundet.

Tidligere er det bransjeforeningen Film og Kino gitt støtte til synstolkning. I 2012 var det seks filmer som fikk innvilget støtte til synstolkning. Året etter var antallet halvert. Drastiske inntektsfall gjør at de ikke har mer penger å gi.

«Blind» er derfor den eneste filmen som ligger an til å bli synstolket i år. Produksjonsselskapet tok penger fra egen lomme.

– Jeg er glad for at de som produserer Blind har bestemt seg for å bekoste synstolkning av filmen, men jeg er veldig skuffet over at så få filmer synstolkes og at Kulturdepartementet ikke setter av penger til dette, sier Fuglerud.

Han mener at mangelen på synstolking er et tilbakeskritt for synshemmede i Norge, og peker på at de tok opp problemstillingen med kulturministeren allerede i fjor.

– Dessverre har ikke det blitt fulgt opp. Vi er skuffet over at departementet ikke har sikret flere synstolkede filmer.

Går glipp av handlingen

Synstolkning går ut på å beskrive levende bilder slik at synshemmede får med seg hele handlingen i filmen.

– Det er viktig fordi blinde og svaksynte også skal få fullt utbytte av filmer, sier Fuglerud.

Han er praktisk blind, og peker på at det er avgjørende for synshemmedes filmopplevelse at filmer tolkes.

– Når det foregår ting på skjermen som ikke er lett å skjønne ut fra det som sies, så må jeg gjette meg til handlingen. Det har vært en del ganger hvor den filmen jeg har sett, er en annen enn den kona har sett.

I 2012 ble det besluttet at alle norske filmer som får produksjonsstøtte, skal tekstes med hensyn til hørselshemmede. Fuglerud mener samme krav bør gjelde synstolkning.

Kulturminister Thorhild Widvey (H)

Kulturminister Thorhild Widvey har ikke bevilget penger til synstolkning av norske filmer.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Sett i sammenheng med hva det koster å lage en film, er kostnadene til synstolkning veldig lave.

Ikke prioritert synstolkning

Kulturminister Thorhild Widvey bekrefter til NRK at midler til synstolkning ikke har vært et område de har gitt direkte bevilgning i 2014.

Kulturdepartementet skal ha møte med Blindeforbundet neste uke, og vil foreløpig ikke svare på om det likevel vil bli gitt midler til synstolking.

– Vi må først høre på hva de har på hjertet, så får vi ta det derfra. Men jeg skjønner godt at de er opptatt av denne problemstillingen, sier Widvey.

– Pinlig å ikke synstolke

Motlys, produksjonsselskapet bak «Blind», måtte ut med 65.000 kroner av egen lomme for å få filmen synstolket.

– For meg hadde det vært pinlig om «Blind» ikke hadde blitt synstolket, sier regissør og manusforfatter Eskil Vogt til NRK.

For Vogt var det er selvfølge at spillefilmen skulle gjøres tilgjengelig som synshemmede.

– Veldig mange av de sterkt synshemmede jeg pratet med da jeg gjorde research til filmen hadde et utrolig sterkt forhold til film og ønsket å gå på kino. Da ble det helt åpenbart for meg at «Blind» skulle synstolkes og være tilgjengelig for synshemmede.

Regissøren påpeker at synstolkningen av «Blind» ikke kun er basert på filmnavnet og handlingsforløpet.

– Jeg ønsker at filmen skal være tilgjengelig for alle som er glad i film og som vil oppleve film på kino.

Blind og regissør Eskil Vogt

Regissør og manusforfatter Eskil Vogt mener det ville vært pinlig om «Blind» ikke ble synstolket.

Foto: Kimm Saatvedt/Berit Roald / Motlys/Scanpix

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter