Hopp til innhold

– Norske musikere er passive

Utenlandske artister krever at det russiske punkbandet «Pussy Riot» blir løslatt. Norske artister viser verken solidaritet eller stiller krav.

Pussy Riot med dommen i rettssalen

Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Nå må de på banen, mener Amnesty International og Musikernes Fellesorganisasjon, MFO.

Patricia Kaatee, som er politisk rådgiver for Amnesty International i Norge, var nylig på konsert med Patti Smith i Oslo.

Patti Smiths eksempel

Patti Smith

Patti Smith i Oslo

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det var en fantastisk musikalsk opplevelse naturligvis. Og hun ga en sterk og tydelig støtte til kvinnene i «Pussy Riot». Hun holdt opp en T-skjorte med «Sett Pussy Riot fri» og fortalte historien om de tre kvinnene som sitter fengslet i Moskva, sier Kaatee.

Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova er dømt til to års fengsel for å ha sunget en politisk protestsang i en kirke.

«De har forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat», heter det i dommen.

Også Madonna, Paul McCartney og Sting har brukt sin kjendisstatus til å vise sitt engasjement for «Pussy Riot». Men her hjemme har det vært så godt som stille om saken.

– Det er synd

– Musikere har en autoritet i forhold til store grupper i befolkningen. Kanskje særlig i forhold til unge som ikke nødvendigvis leser politiske kommentarartikler. Dette er en sjanse til å spre informasjon om angrep på ytringsfriheten i Russland. Det er synd at ikke norske musikere har brukt muligheten, sier Kaatee.

Renée Rasmussen

Renée Rasmussen.

Foto: Nyhetsspiller

– Norske musikere behøver ikke være redde for å støtte en slik sak. De har jo støttet mye annet. Mennesker som er rammet av naturkatastrofer og sult for eksempel, sier leder i MFO, Renée Rasmussen.

– Viktig solidaritet

Hun vet ikke hvorfor engasjementet uteblir, men synes det er viktig å være solidarisk.

– Musikere, som blir trakassert og fengslet i andre land på grunn av sitt musikkuttrykk, fortjener vår støtte, sier hun.

– Bortskjemte og late

Per Vollestad

Per Vollestad.

Foto: CatchLight Fotostudio

Men det finnes unntak. Per Vollestad er operasanger. Han skulle etter planen synge Edvard Grieg ved den russiske ambassaden, men valgte å avlyse konserten.
– Jeg kan jo ikke stille opp der og spille Grieg, med tanke på hans kamp for menneskerettigheter, sier han.

Vollestad tror grunnen til at norske musikere og artister ikke engasjerer seg mer, er at de kan være litt bortskjemte og late.

– Det er jo lang tradisjon for at norske musikere, og sikkert også andre yrkesgrupper i Norge, er ganske passive. Vi har mer enn nok med oss selv, dessverre, og det er nok mange musikere som ikke har noe særlig forhold til Russland, sier Vollestad.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.