NRK Meny
Normal

Etterlyser miljøtenkning

- Reklamebransjen må forberede seg på mer bevisste forbrukere som stiller spørsmålstegn med den voldsomme bruken av avisinnstikk, sier redaktør i Mandag Morgen.

Reklame

Mange blir frustrert av annonsebilag og reklame i postkassen og på dørmatten.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ansvarlig redaktør Terje Osmunsen i lederavisen Mandag Morgen tror reklamebyråer som ikke tar miljøsaken alvorlig vil bli akterutseilt i tiden fremover.

- Alle virksomheter må spørre seg selv hvor de står i miljøkampen, altså om de spiller på lag eller om de bidrar til å gjøre en snuoperasjon enda vanskeligere.

Etterlyser miljøutvalg

Utspillet kommer i etterkant av at forfatter Roger Phil i fredagens Dagens Næringsliv viste frem mengden annonsebilag han fikk dumpet ned i sin private postkasse i fjor. Stabelen med avisinnstikk rakk opp til andre etasje og veide over 100 kilo.

Arild Hermstad, daglig leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, mener reklamebransjen er en av drivkreftene bak det stigende forbruksjaget. Han savner økt miljøbevissthet.

- Man bør sette ned et utvalg hvor toneangivende aktører i bransjen drøfter hvilken rolle de kan spille i denne saken. Da kunne de bidratt med veldig mye. Man kan trekke paralleller til arkitekturbransjen, hvor det nå er vanskelig å drive uten god miljøkunnskap.

Enormt mye papir

Kristian Bye er styreleder i Kreativt Forum, reklamebransjens eget fagorgan. Han mener bransjen er sitt ansvar bevisst.

- Byråene jobber for å få kundene sine til å skille seg ut fra mengden og fremstå som anneledes. Derfor oppfordrer mange byråer kundene sine til å se seg om etter alternativer til kundeaviser og innstikk, fordi man skiller seg tydligere ut dersom man tar i bruk nye og gode ideer. 

Reklame i avis og postkasse er likevel spesielt effektivt, for man kan nå ut til mange forbrukere med omfattende informasjon om mange produkter. Bye tror veien til en mer miljøvennlig reklamebransje går gjennom tydligere rammebetingelser, utarbeidet i samarbeid mellom bransjen og myndighetene.

- For reklamebransjen står klimasaken høyt på agendaen. En god miljøprofil er svært viktig, ikke minst for store virksomheters omdømme.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.