NRK Meny
Normal

Etterlyser miljøtenkning

- Reklamebransjen må forberede seg på mer bevisste forbrukere som stiller spørsmålstegn med den voldsomme bruken av avisinnstikk, sier redaktør i Mandag Morgen.

Reklame

Mange blir frustrert av annonsebilag og reklame i postkassen og på dørmatten.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Ansvarlig redaktør Terje Osmunsen i lederavisen Mandag Morgen tror reklamebyråer som ikke tar miljøsaken alvorlig vil bli akterutseilt i tiden fremover.

- Alle virksomheter må spørre seg selv hvor de står i miljøkampen, altså om de spiller på lag eller om de bidrar til å gjøre en snuoperasjon enda vanskeligere.

Etterlyser miljøutvalg

Utspillet kommer i etterkant av at forfatter Roger Phil i fredagens Dagens Næringsliv viste frem mengden annonsebilag han fikk dumpet ned i sin private postkasse i fjor. Stabelen med avisinnstikk rakk opp til andre etasje og veide over 100 kilo.

Arild Hermstad, daglig leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, mener reklamebransjen er en av drivkreftene bak det stigende forbruksjaget. Han savner økt miljøbevissthet.

- Man bør sette ned et utvalg hvor toneangivende aktører i bransjen drøfter hvilken rolle de kan spille i denne saken. Da kunne de bidratt med veldig mye. Man kan trekke paralleller til arkitekturbransjen, hvor det nå er vanskelig å drive uten god miljøkunnskap.

Enormt mye papir

Kristian Bye er styreleder i Kreativt Forum, reklamebransjens eget fagorgan. Han mener bransjen er sitt ansvar bevisst.

- Byråene jobber for å få kundene sine til å skille seg ut fra mengden og fremstå som anneledes. Derfor oppfordrer mange byråer kundene sine til å se seg om etter alternativer til kundeaviser og innstikk, fordi man skiller seg tydligere ut dersom man tar i bruk nye og gode ideer. 

Reklame i avis og postkasse er likevel spesielt effektivt, for man kan nå ut til mange forbrukere med omfattende informasjon om mange produkter. Bye tror veien til en mer miljøvennlig reklamebransje går gjennom tydligere rammebetingelser, utarbeidet i samarbeid mellom bransjen og myndighetene.

- For reklamebransjen står klimasaken høyt på agendaen. En god miljøprofil er svært viktig, ikke minst for store virksomheters omdømme.

Kulturstrøm

 • Gode kritikker for «Skjelvet»

  – Det er utrolig gøy med så fantastiske kritikker på «Skjelvet». Vi er en blid gjeng, sier Ane Dahl Torp. Ifølge NRKs anmelder i Filmpolitiet, Birger Vestmo, er filmens forløper «Bølgen» kun et skvulp i forhold.

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.