Hopp til innhold

Legen tar hevn og lar pasienten dø

– Rett eller galt, spør suksessforfatter i ny bok, som har skap debatt i Nederland . – Et interessant dilemma. Våre beslutninger påvirkes daglig av vårt verdisyn, sier lege og skribent Washim Zahid.

Herman Koch

Den nederlandske forfatteren Herman Koch er kjent for sine bøker om etiske dilemmaer.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Skal jeg la han dø, han er jo en drittfyr? Dette er dilemmaet for hovdepersonen i Herman Kochs siste roman «Sommerhus med svømmebasseng». Boka, som kommer på norsk i vår, har splittet leserne i hjemlandet Nederland i to. Den ene halvdelen sympatiserer med legen, mens den andre halvparten mener det er avskyelig.

Tar hevn

I boka møter vi fastlegen Mark, som har en pasient som er en kjent og attraktiv skuespiller. De to blir etter hvert så gode venner at de drar på ferie sammen. Men når legens datter blir voldtatt mistenker han at det er pasienten som har voldtatt henne.

Legen i romanen bestemmer seg for å ta hevn, og velger derfor å la være å behandle pasienten som lider av en alvorlig sykdom. På dødsleiet til pasienten blir det imidlertid klart at det ikke var han som gjorde det.

Se intervjuet med Koch i Bokprogrammet her:

Etisk dilemma

Wasim Zahid

Wasim Zahid er skribent, lege og forsker ved Rikshospitalet

Foto: Solveig Husøy / NRK

Wasim Zahid er skribent, lege og forsker ved Rikshospitalet.

– Min første tanke var at denne boka må jeg lese. Et fantastisk spennende tema. Litt urealistisk, men dog, en fin inngangsport til å diskutere medisinsk etiske dilemmaer generelt, sier han.

Wasim Zahid sier leger daglig lar sitt eget verdisyn påvirke beslutninger om behandling av pasienter.

– Skal vi gi livreddende behandling av en alvorlig syk pasient og forlenge livet med noen uker, eller avslutte behandlingen slik at pasienten dør og slipper smerter? Hvor setter man grensen for behandling? Bør døende få dø raskt, eller skal vi utsette dødsforløpet, spør Zahid.

Pikant

Herman Koch mener mange vil kjenne seg igjen i det etiske dilemmaet han skriver om i den omstridte boken. Zahid Washim peker på at det på mindre steder ofte er slik at alle kjenner alle. Lege og pasient kan godt være venner og bekjente, og da kan saker som har med bluferdighet eller pikante situasjoner å gjøre skape hodebry.

– Tenk at du som lege finner ut at en pasient, som også er kona til din venn, er utro mot mannen sin. Du må selvsagt respektere taushetsplikten overfor pasienten, men vil kunne få dårlig samvittighet overfor din venn.

Snakker sammen

Sommerhus med svømmebasseng

'Sommerhus med svømmebasseng' er oversatt av Hedda Vormeland.

Foto: Pax forlag

– Det finnes leger som sier at dette faktisk beskriver hvordan noen ser på pasienter, men aldri snakker om til noen, sier Koch til Bokprogrammet

Washim Zahid avviser at ikke leger snakker om dette.

– Leger utveksler ofte tanker og ideer anonymt for å lære av hverandres erfaringer. Bare det å reflektere og diskutere slike saker gjør at vi står bedre rustet til å takle dette selv, sier han.

– Finnes det etter ditt syn et prinsipielt svar på hva legen i denne boka bør gjøre?

– Ja, det er det. En lege må alltid sette pasientens hensyn fremst. Hvis man føler at egne følelser kan påvirke den objektive vurderingen og behandlingen av en pasient, er det prinsipielle riktig å erklære seg inhabil og sørge for at pasienten får medisinsk hjelp hos en annen lege, sier Washim Zahid.


Les også: De nye dameromanene (Bokbloggen)

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.